ABD Refah'ı işgal etme uyarısına uymaması durumunda İsrail'e yanıt vermeyi düşünüyor

Washington, Biden'ın Refah'ı işgal etme uyarısına uymaması durumunda İsrail'e yanıt vermeyi düşünüyor

ABD Refah'ı işgal etme uyarısına uymaması durumunda İsrail'e yanıt vermeyi düşünüyor

NBC'nin ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Başkan Joe Biden'ın uyarısına uymayarak Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ı sivilleri korumaya yönelik bir plan olmaksızın saldırması halinde müdahale seçeneklerini değerlendiriyor.

Kanalın ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre ABD yönetimi, İsrail hükümetine Refah'ta büyük bir askeri operasyondan kaçınmasını ve bunun yerine ‘terörle mücadele’ misyonları yürütmesini tavsiye etti.

İsrail medyası dün (Cuma) Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Refah'ta sivillerin tahliyesini de içeren bir askeri operasyon planını onayladığını bildirdi.

Müttefikinin (ABD) ateşkesi kabul etme baskısından ve düşmanının (Hamas) ‘ateşle müzakere’ diplomasisinden kurtularak İsrail ordusunun Refah'ı işgal etme planını onaylayan Netanyahu, ayrıca müzakereler için Katar'a bir heyet gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Viyana'dan arabulucuların esirler ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak amacıyla ‘kalan boşlukları doldurmak için yorulmadan’ çalıştıklarını yinelemesiyle ateşkes çağrıları yeniden arttı.