Trump'ın çekilme emrine rağmen Suriye politikası değişmedi

Trump'ın çekilme emrine rağmen Suriye politikası değişmedi

ABD'li bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Ekim'de Rojava'dan asker çekme kararına rağmen, Washington'un Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını söyledi.

The Telegraph'ta yer alan habere göre, Amerikalı yetkililer Trump'ın Suriye'deki Amerikan askeri varlığını sonlandırma kararına rağmen, politikada pek bir değişiklik olmadığını kabul etti ve YPG'nin öncülüğünde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri de (DSG), Rojava'da ABD ile IŞİD'e karşı iş birliğine yeniden başladı. 

Trump, geçen ay, ülkenin doğusundaki petrol sahalarının güvenliğini sağlamaları için sınırlı sayıda ABD askerini Suriye'de bırakarak, Suriye'den ABD askerlerini çekeceğini açıkladı. 

Açıklamadan haftalar sonra, tümüyle bir çekilmenin gerçekleşmediği ortaya çıktı. 

Yüzlerce ABD askeri Suriye'de kalmaya devam ediyor, buna, Trump'ın, "Bu kana bulanmış topraklarda başkası savaşsın" dediği Türkiye'nin sınırının hemen karşısındaki bölge de dahil.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan üst düzey ABD yetkilisi, Trump'ın anlık öfkeli açıklamalarının ABD politikası üzerinde çok az etkisi olduğunu kabul etmiş görünüyordu. Trump'ın çekilme kararından bu yana ABD'nin Suriye politikasının değişip değişmediği sorulduğunda, yetkili, "Hayır" yanıtını verdi.

Yetkili, "Hedeflerimiz değişmedi ve araçlar temelde aynı. Yani hedefler ve araçlar aynı" dedi.

Başkanın politika değişmemesinden haberdar olup olmadığı sorusuna da, yetkili, "Başkana sorabilirsiniz" karşılığını verdi.

ABD politikasının sürekliliğinin altını çizen DSG ise, ABD askerleri ile IŞİD'in kalıntılarına karşı operasyonlar düzenlemeye yeniden başladıklarını duyurdu. 

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane, "Koalisyon liderleri ile bir dizi görüşmenin sonucu olarak, DSG, IŞİD'e karşı savaşmak ve Kuzey Suriye altyapısını güvende tutmak için Koalisyon ile ortak çalışma programına yeniden başlıyor" dedi.