ABD ve Rusya: YPG çekildi... Türkiye: YPG çekilmedi...

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ''YPG/PKK terör örgütü, ABD ve Rusya ile anlaşmaları ihlal ederek bölgeden çekilmedi'' dedi

ABD ve Rusya: YPG çekildi... Türkiye: YPG çekilmedi...

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ''YPG/PKK terör örgütü, ABD ve Rusya ile anlaşmaları ihlal ederek bölgeden çekilmedi'' dedi

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik başlattığı operasyonun durdurulması kapsamında Ankara’nın Washington ve Moskova’yla yaptığı anlaşmalara değinen Hulusi Akar, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmaları “ihlal ederek” bölgeden çekilmediğini belirtti.

Akar, ABD’nin operasyonu kapsamında öldürülen IŞİD’in lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldürülmesinde ABD ile Türkiye'nin askeri ve istihbari alanda işbirliği yaptığını söyledi.

Ankara ile Washington arasında, Rojava’ya yönelik başlatılan operasyonun durdurulması kapsamında 17 Ekim’de, 13 maddelik bir mutabakat sağlanmıştı.

Mutabakatta, “Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı’na, güvenli bölgeden YPG’nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır” ifadelerine yer verilmişti.

22 Ekim'de de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 buçuk saatlik görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye'nin Rojava’da yürüttüğü Serêkaniyê ve Girê Spî arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ederken, sınırın diğer bölümlerine Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyordu.

Bunun gerekçesi olarak da "YPG'nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak" veriliyordu.

Erdoğan'dan ABD ve Rusya'ya mutabakat tepkisi: Verilen sözler tutulmuş değil

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'nda mutabakata varılan ABD ve Rusya'nın verdiği sözleri tutmadığını ifade etti. "Teröristler hâlâ Suriye Milli Ordusu'na saldırıyor" diyen Erdoğan, sabah saatleri itibariyle Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu'ndan 11 kişinin öldüğünü açıkladı. 

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştireceği ziyarete ilişkin yapılan eleştirilere de yanıt verdi. ABD'nin gönderdiği 32-33 TIR dolusu mühimmatı hatırlatan Erdoğan, " Çok çok farklı bir dönemdeyiz. Değerlendirmeleri yüz yüze yapmamız daha iyi olacak" dedi.

ABD ve Rusya YPG'nin çekildiğini dile getirmişti

Gerek ABD ve gerekse Rusya, YPG'ye verilen süre sonucunda yaptıkları açıklamalarda, YPG'nin anlaşma şartlarına uyduğunu ve belirlenen bölgenin dışına çıktığı açıklamalarında bulunmuşlardı.