ABD'li senatör: Erdoğan çok tehlikeli bir adam, daha güçlü bir çizgi çekmenin zamanı geldi

ABD'li senatör: Erdoğan çok tehlikeli bir adam, daha güçlü bir çizgi çekmenin zamanı geldi

ABD'nin Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik saldırı hazırlığını değerlendirdi.

amazonaws.com’da yer alan habere göre, "Amerikan Dış Politikasıdaki Diyaloglar ve Dünya İlişkileri” başlıklı panelde konuşan Senatör Whitehouse, “Kürtlerin büyük bir hayranı olduğunu” söylerken bunun gerekçesini ise, ABD’nin içinde bulunduğu savaşlarda, Orta Doğu’daki Kürtlerin çabalarının önemli derecede katkı sağlamasına bağlıyor.

24 Temmuz’da gerçekleşen panelde konuşan Whitehouse, Güney Kürdistan'ın da yine Kürt savaşçılar nedeniyle güvende tutulduğunu kaydediyor. 

Senatöre göre, Türkiye’nin Rojava'daki YPG varlığını bir tehdit olarak görmesinin ardında kendi Kürt nüfusunun yoğunluğu yatıyor. Whitehouse, Ankara’nın pozisyonunu “panik hâli” olarak yorumluyor. 

“Erdoğan’ın çok tehlikeli bir adam olduğunu düşünüyorum” diyen senatör, “Türkiye gibi ülkelerin bizi şekillendirilmesine izin vermemeliyiz” mesajını iletiyor.

Rusya’dan alınan S-400 konusuna da değinen Whitehouse, “Sanırım biraz daha güçlü bir çizgi çekmenin zamanı geldi” görüşünü dile getiriyor.

Bugüne kadar ABD’nin daha pasif bir pozisyon almasını ise “Türkiye'nin hava üslerine olan ihtiyaca” bağlıyor. 

Senatör, “Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak geleceği var mı?” sorusuna ise, “Onu yoğun bir şekilde azaltıyor” cevabını veriyor.