AFP: IŞİD kalıcı bir yenilgi almadı

Batılı liderler yaptıkları açıklamalarda Suriye Demokratik Güçleri (DSG)’nin IŞİD'in son kalesini de ele geçirmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler.

AFP: IŞİD kalıcı bir yenilgi almadı

Batılı liderler yaptıkları açıklamalarda Suriye Demokratik Güçleri (DSG)’nin IŞİD'in son kalesini de ele geçirmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler.

AFP, bu zaferin ABD’nin yıllardır IŞİD'e karşı sürdürdüğü savaşı sonlandırdığı tarihi bir an olduğuna dikkat çekti.

AFP’nin analizine göre, askeri açıdan bakıldığında ABD’nin vekalet savaşında başarılı olduğunu söylenebilir. Ancak yüzlerce IŞİD militanının çeşitli devletlerde bulunuyor olması “bu örgütün aldığı yenilginin kalıcı bir yenilgi olup olmadığı sorusunu” gündeme getiriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın zamanından önce askerlerini geri çekme kararı oyunun sonunu sabote etme riski taşıyor.

ABD özel kuvvetleri komutanı General Raymond Thomas, ABD’li milletvekillerine “kazandık” kelimesini tereddüt etmeden kullanamıyorum "dedi ve amaçlarının kalıcı bir zaferin kazanılması olduğuna dikkat çekti.

ABD'nin bu aşamaya çoktan ulaşıp ulaşmadığı sorusu üzerine Thomas, “Henüz buna ulaştığımızı sanmıyorum” dedi. Washington’un IŞİD'le mücadelede DSG’ye destek vermek için Suriye’de bulundurduğu 2000 askeri çekmesi bazı konularda etkisini azaltacak.

Trump, Aralık ayında Suriye’den güçlerini çekme kararını açıkladığında Washington’un IŞİD'a karşı üstün bir zafer kazandığını söylemişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May Cumartesi günü yaptığı açıklamada yenilgiyi "tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi ve örgütle savaşa devam edilmesini istedi. May, konuşmasında, "İngiliz kuvvetlerinin ve ortaklarımızın" Suriye ve Irak'ta savaşan uluslararası koalisyondaki gayretli ve olağanüstü cesaretlerini selamlıyorum” dedi.

May konuşmasına şöyle devam etti: “DEAŞ’ın kontrolü altındaki son noktanın kurtarılması, profesyonellik ve cesaret olmadan mümkün olmayan tarihi bir dönüm noktası. Ancak IŞİD'in temsil ettiği tehdide karşı gafil olamayız. İngiliz bu şiddet yanlısı zararlı ideolojileri ortadan kaldırmaya kararlı. İngilizleri ve müttefiklerimizi korumak için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız.” ABD liderliğindeki Koalisyon’un bir üyesi olan İngiltere’nin Suriye’de 1400 askeri bulunuyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da Bağuz’da yaşanan zaferle ilgili, Fransa için önemli bir tehdidin ortadan kalktığını söylerken terörist gruplara karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirtti. Koalisyon içinde Fransa’nın da askeri gücü bulunuyor.