AKP'li Ekinci:Bize 'Demirtaş ve Kürdistan söylemi' kaybettirdi!

AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Azmi Ekinci, “Beka söylemi bu kadar keskin olmasaydı, Kürdistan’a gidin sözü olmasaydı Kürtler Binali Bey’e oy vereceklerdi, Esenyurt’ta da benim şahsım üzerinden AK Parti’ye oy vereceklerdi. Fakat o sertlik engelledi bunu” dedi.

AKP'li Ekinci:Bize 'Demirtaş ve Kürdistan söylemi' kaybettirdi!

AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Azmi Ekinci, “Beka söylemi bu kadar keskin olmasaydı, Kürdistan’a gidin sözü olmasaydı Kürtler Binali Bey’e oy vereceklerdi, Esenyurt’ta da benim şahsım üzerinden AK Parti’ye oy vereceklerdi. Fakat o sertlik engelledi bunu” dedi.

31 Mart yerel seçimlerini ve İstanbul'da alınan seçim sonuçlarını değerlendiren AK Parti Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Azmi Ekinci, ‘Beka’ ve ‘Kürdistan’ söyleminin HDP seçmenini küstürdüğünü ve AK Parti’ye seçimi kaybettirdiğini söyledi.

AK Parti Milletvekili Azmi Ekinci, 31 Mart seçimlerine ilişkin Star Gazetesi'nden Fadime Özkan'a konuştu.

Muhalefetin bir kısmını AK Parti karşısında bir araya getiren saikin kan ve doku uyumu değil, sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan karşıtlıktaki ortak payda olduğunu belirten Ekinci, sözlerine şunları ekledi:

“İkincisi: Bizim beka konusundaki sert söylemlerimizle ve Sayın Cumhurbaşkanımızın terörle irtibat ve iltisak halinde bulunan HDP üst düzeyleri için söylediği ‘Teröristsiniz, beğenmiyorsanız Kuzey Irak’ta Kürdistan var, oraya gidin’ cümlelerinin alınıp manipüle edilmesiyle HDP tabanının hemen hemen tümüyle o tarafa kayması…

Üçüncüsü: Selahattin Demirtaş’tan özel siparişle adrese teslim alınan mesaj ve bu mesajın bir gecede tüm tabana yayılması.

Mesaj -mealen söylüyorum şöyle: Diyor ki ‘Ben biliyorum ki sizin eliniz CHP’ye gitmez. Fakat şöyle de bir gerçek de var ki birileri beni hapse atıyor, birileri de beni çıkartmak istiyor. Dürüst olmasalar dahi bu cümleyi kullanmaları bile değerli. Benim sizde bir hatırım varsa bağrınıza taş da basacak olsanız elinizi vicdanınıza koyun ve MHP ile müttefik AKP’ye kaybettirin.’ Bu mesaj çözülmekte olan HDP tabanını CHP’ye ciddi oranda kaydırdı.

Evet. Bu cümle son on beş günde HDP’nin muhafazakar tabanı da dahil olmak üzere CHP adayının hanesine kaydı.”

Kürtler Beka tehdit söyleminden rahatsız oldu

Ekinci, “Halihazırda Türkiye bir kez daha küresel bir kuşatmanın ve sofistike saldırıların altında ve aynı mücadeleyi veriyoruz millet olarak. Şehitler veriyoruz ve bazı şehitlerimizin kıymetli naaşları Kürtçe ağıtlarla uğurlanıyor. Hal böyleyken Kürtleri beka kaygısının ve mücadelesinin dışındaymış gibi ifade etmek de haksızlık. Beka lafzı neden rahatsız etsin ki Kürtleri?” dedi.

Ekinci, çünkü Kürtlerin Türkiye Cumhuriyetinin beka sorununun sebebi olarak kendilerinin görüldüğünü düşündüklerini ifade etti.

“Daha doğrusu Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan beri beka konusunda iki tane kırmızı çizgi belirlemiştir” diyen Ekinci, şöyle devam etti:

“Birincisi İslamcılar, ikincisi Kürtler. 90 yıllık tarihte Kürtlere yönelik yapılan uygulamalar, Kürtlerin bilinçaltına kendilerinin devlet tarafından bir beka sorunu olarak görüldüğünü işlemiştir. Dolayısıyla Beka sorunundan bahsedildiğinde geçmişe yönelik hafızaları canlanır olumsuz anılar gözlerinin önünde bir şerit gibi gelip geçer. Sayın Cumhurbaşkanımızın AK Parti’nin bu algıyı değiştirmek için attığı adımlara rağmen şimdi o hafıza hala silinmiş değildir. Osmanlının parçalanışıyla birlikte büyük bir travma yaşayan Kürtler, bir de dörde bölünmekle başka bir travma yaşamışlardır. Kürtlerin aslında sorunu bölücü olmaları değil, bölünmüş olmaları. İlk tepkileri aslında İngilizleredir. Kürt sosyopsikolojisi İngilizlerin Osmanlıyı parçalayıp cetvelle yeni devletler kurmasını asla kabullenmemiştir. İkinci tepkileri de Türkleredir.”

Türk milliyetçileri Kürtlere, Kürt milliyetçiliğini tüm incelikleriyle öğrettiler

“Diğer taraftan şu gerçeği söylemeden geçmeyeceğim. Türk milliyetçileri batıya gelen Kürtlere, Kürt milliyetçiliğini tüm incelikleriyle öğrettiler. Öğrenmediği zaman da utandırarak, ezerek, tahkir ederek öğrettiler” değerlendirmesinde bulundu.

Kürt milliyetçiliği bilincinin bütün Kürtlerde oluştuğunu kaydeden Azmi Ekinci, “Bu bilinçte olan batıdaki Kürtler katılıktan ziyade daha bilinçli hareket ediyorlar diyebilirim. ‘Ben de varım, beni hesaba katın, ben olmazsam bakın şöyle olur’ deyip muhatap alınmak istiyor” dedi.

AK Parti’nin 23 Haziran İstanbul seçimleri için Kürtlere özel bir söylem geliştireceğini belirten Ekinci, “Sayın Binali Beyin tarzı ve yöntemi buna çok yatkın. Aynı sosyolojiden ve Türkiye ortalaması temsil eden bir profil. Kürdü de rahatsız etmiyor Karadenizliyi de. Beka söylemi bu kadar keskin olmasaydı, Kürdistan’a gidin sözü olmasaydı Kürtler Binali Bey’e oy vereceklerdi, Esenyurt’ta da benim şahsım üzerinden AK Parti ’ye oy vereceklerdi. Fakat o sertlik engelledi bunu. Bundan sonraki süreçte çok fazla bir şey yapmaya gerek yok aslında. AK Partinin fabrika ayarı politikaları kendine çeker onları zaten” diye konuştu.

Kürtler sadece adalet talep ediyor

İstanbul’daki Kürtlerin AK Parti’den taleplerine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Ekinci, konuşmasına şunları ekledi:

“Hiçbir talepleri yok, sadece adalet olsun yeter bize diyorlar. İstihdamda bölgecilik yapılmasından şikâyetçiler, ayrımcılığa maruz kalmak istemiyorlar. Bir yere başvuru yaptıklarında etnisitelerinden ve bölgelerinden dolayı cv’lerinin bir kenara atıldığını, PKK iltisakı veya PKK-HDP potansiyeli görülerek kenara itilmekten şikayetçiler. Bu konuda güvenlik araştırmalarının son derece istismar edildiğini düşünmektedirler. Bu tür ayrımcılıklara maruz kalmasınlar yeter. Bunun dışında palazlanmış, kibirli, sonradan görme afralı tafralı kişilerden son derece bunalmış durumdalar.”