Almanya: Rusya, Ukrayna'ya saldırırsa bedeli ağır olur

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin olası Rus işgaline karşı, Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapabileceklerini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya ile Ukrayna konusunda artan gerilimin diplomasi yoluyla çözülebileceğini umduğunu, ancak Rusya'nın bu ülkeye saldırması halinde ciddi zarar göreceğini söyledi.

Almanya: Rusya, Ukrayna'ya saldırırsa bedeli ağır olur

AFP’nin haberine göre, Baerbock, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşme yaptıktan sonra düzenlenen basın toplantısında, “Ukrayna'nın güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağız… Avrupa'nın güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağız” şeklinde konuştu.

Alman bakanın bu sözleri, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da yapacağı toplantının ardından geldi.

Ukrayna’nın Alman silahlarına ilişkin taleplerine de değinene Baerbock, krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini belirterek, krizin daha da tırmanmasına izin verilmemesinin önemli olduğunu söyledi. Bakan, daha fazla saldırganlığın Rusya üzerinde ağır bedeli olabileceğini kaydetti.

Avrupa Birliği ve ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde ağır yaptırımlar uygulamakla tehdit etti. Alman bakan, anlaşmazlığı çözmek için "Normandiya formülünün" yeniden canlandırılması çağrısında bulundu. Normandiya, Ukrayna ile Rusya arasındaki ihtilafı çözmek için Almanya ve Fransa'nın aracılık ettiği bir formül.

Baerbock, yakın bir zamanda Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile çatışma bölgesi Donets Havzası"ndaki durumu görmek amacıyla  temas hattını ziyaret edeceğini duyurdu.