Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın: Bursaspor cezalandırılmadı, ödüllendirildi

Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın TFF’nin Bursapor’a kestiği cezaya tepki göstererek, “Bursaspor cezalandırılmadı, ödüllendirildi” dedi. Akın geçmişte bu tür benzer olayların binde bir yaşandığı maçlarda takımın ligden düşürüldüğünü hatırlattı.

Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın: Bursaspor cezalandırılmadı, ödüllendirildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK), 9 Mart’ta FF 2'nci Lig Beyaz Grup'ta 23'üncü hafta karşılaşmasında oynadığı Amedspor'a yönelik saldırılar nedeniyle 9 maç seyircisiz oynama cezasının yanı sıra 326 bin TL para cezası verildiğini açıklamıştı.

Rûdaw Bülteni’ne bağlanan Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın Bursaspor-Amedspor maçında yaşanan saldırı ve ardından PFDK’nin aldığı kararı değerlendirdi.

Yaşananların maçlarda görünen sıradan taraftar kavgası olmadığını dile getiren Akın,  Bursa’da takımlarına yönelik saldırıda “ırkçılık” ve bir millete duyulan “düşmanca” duyguların olduğunu söyledi.

“Kürt  katillerinin posterleri açıldı”

Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın “Kürtlerin nefretle andığı ve Kürt  katillerinin posterleri açıldı. Kesinlikle planlanarak ve bilinçlice seçilmiş resimlerdi. Bursaspor’un taraftarları “Yeşil”i tanımıyor ve Kürtler için ne anlama geldiğini bilmiyor. Bunu onlara akılverenler yaptırdı. Günlerdir bir hazırlık ve plan yapıldığı belliydi. Biz de bu durumdan ötürü ilgili tüm güvenlik kurumlarına maçın, futbolcuların ve taraftarların güvenliği konusunda tedbir alınması için  başvurmuştuk. Ancak hiçbir tedbir alınmadı.

Ne bizi, ne futbolcularımızı ne de taraftarlarımızı korumadılar. Bu kirli olayların yaşanmasına neden oldular” dedi.

“Bursapor cezalandırılmadı, aksine ödüllendirildi”

PFDK’nin Bursaspora yönelik aldığı ceza kararına ilişkin ise Cahit Akın şu yorumu yaptı:

“TFF’nin Bursaspor’a kestiği cezadan memnun değiliz, yeterli görmüyoruz. Takımımızın hukuk komisyonu hem savcılığa, hem TFF’ye hem de FİFA’ya suç duyurusunda bulundu. Çünkü bu maçın oynanmaması gerekiyordu. Hem kural dışı oynandı hem de sahada yapılan zulüm ve saldırıların  da hukuken değerlendirilmesi gerekiyor. Bursapor cezalandırılmadı, aksine ödüllendirildi. Bursapsor’un yaptığı zulme karşılık bu ceza ödül gibi kalıyor. Bizi resmen yok etmeye çalıştılar.”

TFF’nin maçı neden devam ettirdiğine ilişkin gelen soruya ise Cahit Akın şu yanıtı verdi:

“Maçta bu olaylar olduğunda başkanımız kaç kez TFF’ye telefonla ulaşmaya çalışıyor. Ancak başarılı olamıyor. Futbolun kurallarından anlayan yorumcularının hangisine kime sorarsanız size ‘bu maç oynanmamalıydı, yarıda kesilmeliydi’ şeklinde cevap verir, öyle de değerlendiriliyor.  Çünkü maçın sürdürülmesinin zemini kalmamıştı. Hangi gerekçe ile olursa olsun oynanmaması gereken bir maçtı ancak maç kasten devam ettirildi. Eğer maç Diyarbakır’da oynanıyor olsaydı maçın devam etmesine izin verilmezdi.

“Binde bir yaşanan olaylarda takım ligden düşürülüyordu”

Diyarbakırspor’un geçmişte Bursaspor ile bir maçında bizim yaşadıklarımızın binde biri yaşanmasına rağmen, Bursaspor futbolcuları maça çıkmıyor. Hakem de maçı iptal ediyor. Ve Diyarbakırspor’a ligden düşürülmesi yönünde ceza kesiliyor. Benzer olaylarda  daha ağr cezalar kesiliyor.

“Hakem kalecimize ‘maçtan çıkarsan kırmızı kart görürsün’ dedi”

Amedspor futbolcularının maça çıkmama gibi bir tavrının olup olmadığına ilişkin ise Akın, “Futbolcular sahaya çıkmayalım dediler. Hatta cisimler atıldığında kalecimiz hakeme ‘Kendimi koruyamıyorum’ diyor. Hakem ise ‘Eğer maçtan çıkarsan sana kırmızı kart göstereceğiz’ diye yanıt veriyor. Bizi futbol kuralları ile tehdit ediyorlar. Hakemin iradesi dışında maçtan ayrılmanız durumunda hem mağlu sayılıyorsunuz hem de 3 puanınızı siliyorlar” şeklinde değerlendirdi.

“Güvenliğimizi sağlamayanlara karşı da hukuksal başvuru yapacağız”

Bursaspor’a verilen cezaya itiraz edeceklerini belirten Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın, “Dediğimiz gibi Bursaspor’a kesilen ceza çok yetersiz. Ayrıca maçın ve bizim güvenliğimizden sorumlu olan vali, Bursa emniyet müdürü hatta Diyarbakır’daki vali ve emniyet – çünkü bizim güvenliğimiz ortak sağlanıyor- hakkında hukuken haklarımızı arayacağız.

“Biz sporcuyuz, siyasetçi değiliz”

Yarın İstanbul’da oynanması beklenen  Fenerbahçe ile Amedspor kadın futbol takımları karşılaşmasına ilişkin güvenlik tedbiri alınıp alınmadığına ilişkin ise Cahit Akın, “Şuan İstanbul’dayım. Maçın güvenliği için ilgili yerlere başvuru yaptık. Herhangi bir olay yaşanmasını beklemiyoruz. Ancak hiçbir saldırı ve baskı bizim motivasyonumuzu düşüremez, çıktığımız yoldan geri dönderemez. Biz her alanda spor aktivetesi yapan bir kulübüz. İşimiz spor, siyasetçi değiliz. Ancak maalesef böyle olmasına rağmen ırkçı yaklaşımlar, gerici tutumlar ile karşılaşabiliyoruz. Tüm olanlara rağmen biz spor faaliyetlerimizi sürdürmekte kararlıyız” dedi.

Ne olmuştu?

TFF 2. Lig Beyaz Grup 23. hafta maçında 5 Mart’ta Bursaspor ile Amedspor karşı karşıya geldi.

Karşılaşma öncesi sahada kavga çıktı, maç sırasında Amedsporlu oyunculara sık sık yabancı maddeler atıldı.

Ayrıca maçta bazı Bursasporlu taraftarlar, "Beyaz Toros" fotoğrafları ile "Yeşil" kod adlı JİTEM'ci Mahmut Yıldırım'ın pankartlarını açtı.

Öte yandan oyuncuların sahaya indiği esnada “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Vatanına göz dikeni ez oğlum" ve “İntikam” gibi sloganlar atıldı.

Maç sırasında Amedspor oyuncularına yapılan saldırılara rağmen maç tatil edilmemiş, oyuncular yabancı maddelere rağmen oynamak zorunda kalmış, hakemin maçı ertelememesi büyük eleştirilere sebep olmuştu.

PFDK, Amedspor’a saldırılar nedeniyle Bursaspor'a 9 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Maçtaki saldırılardan dolayı PFDK, 9 maç seyircisiz oynama cezasının yanı sıra 326 bin TL para cezası da verdi. /Rudaw