AYM’de HDP’yi kapatma hazırlığı: ‘Siyasi yasak istenen isimler tek tek inceleniyor’

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'yi kapatma hazırlığına başladığı ve siyasi yasak istenen kişileri tek tek incelemeye başladığı ifade edildi. HDP'nin kapatılması durumunda HEDEP'in 16 milletvekillerine siyasi yasak getirilmiş olacak.

AYM’de HDP’yi kapatma hazırlığı: ‘Siyasi yasak istenen isimler tek tek inceleniyor’
Anayasa Mahkemesi tarafınan HDP’nin kapatılması durumunda şu anda 16 HEDEP milletvekilinin bundan etkileneceği belirtildi.
 
AKP ile HEDEP arasında görüşme yapıldığı yönündeki haberlerle ilgili değerlenmede bulunan Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt, Anayasa
Mahkemesi’nin HDP’ye açılan kapatma davasında siyasi yasak istenen kişilerin incelenmeye alındığını yazdı.
 
Anayasa Mahkemesi’nin HDP dosyasını siyasi yasak istenen 541 kişi üzerinden görüşmeye başladığını kaydeden Bozkurt, yazısında şu ifadeler yer verdi: “Başlığın soru hali sizi de şaşırtmış olabilir. Kapatıldığı bilgisine ulaşamadım. Ama 541 kişi için istenilen siyasi yasakların tek tek isimler üzerinden görüşülmeye başlandığını öğrenince kapatıldığına kanaat getirdim. Davanın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kızdıracak kadar uzamasının nedeni de siyasi yasak istenilen isimlerin tek tek dosyalar halinde görüşülmesiymiş.
 
‘Kapatma Kararı Hdh Tarafından Bekleniyor’
 
Kapatma kararı HDP tarafından uzun zamandır bekleniyor. Bunun için önlemler de alındı. İlk iddianamede 687 kişi için istenen siyasi yasak ikinci iddianamede 451’e düşmüştü. İlk iddianamedeki yasak istenen isimler arasında olan İbrahim Akın ikinci iddianamedeki listede yok ve kendisi şu anda listede yer alan 15 isim ile birlikte TBMM’de üye. İlk iddianamede adı olmayan ama ikinci iddianamedeki listeye alınan Saliha Aydeniz de şu anda milletvekili sıralarında. Liste, mahkeme tarafından tam olarak onaylanırsa HEDEP’li 16 milletvekilini etkileyecek.
 
Politik Bir Dava’
 
HDP kapatma davasının öyküsü gerçekten acayip. İlginç demedim özellikle. Yargıtay’ın istemeden açtığı, Anayasa Mahkemesi’nin de gönülsüz baktığı, politik baskılar altında bir dava bu. Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi ilk kavgasını HDP kapatma davası iddianamesinin iade edilmesiyle yaşamıştı. O kavga sorunu buralara kadar getirdi.
 
Fazilet Partisi Hatırlatması
 
Mahkeme üyeleri tüm tartışmalara kulaklarını tıkayarak tek tek isimleri parti kapatma davalarının bir rutini olarak değerlendiriyorlar. Bu yöntem çok önemli. Fazilet Partisi kapatıldığı zaman 71 isme iddianamede siyasi yasak isteniyordu. Sadece 5 kişi Nazlı Ilıcak, Merve Kavakçı, Bekir Sobacı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay siyasi yasaklı oldu. Abdullah Gül, Bülent Arınç, Recep Tayyip Erdoğan, Hüseyin Çelik ve Binali Yıldırım gibi isimlere siyasi yasak gelmedi. Gelmemesinin nedeni üyelerden Haşim Kılıç ile Sacit Adalı’nın, isimler tek tek görüşülürken öne sürdükleri ve sıkı bir biçimde savundukları gerekçelerdi. Karşılarındaki 7 üyeyi bu yolla ikna ettiler. Yani o “vesayetçi” dedikleri “ideolojik” taraf olarak niteledikleri mahkeme üyeleri, muhafazakâr görüşleriyle bilinen diğer üyeler tarafından ikna edilebilmişlerdi. AKP’yi kuranların bugün üyelerin bu niteliklerden şikâyet edebilmeleri de ayrıca tartışma konusu. Bugün mevcut üye yapısında bunun olabilmesi mümkün mü, imkansıza yakın.
Bu yazı sayesinde Anayasa Mahkemesi bu Salı günü grup toplantısında biraz daha az hırpalanabilir. Biraz daha az ama…