Bağdadi’nin ortaya çıkışının ardından Irak-Suriye sınırında askeri operasyon

Bağdadi’nin ortaya çıkışının ardından Irak-Suriye sınırında askeri operasyon

Irak'ın el-Anbar kentindeki Harekat Komutanlığı dün yaptığı açıklamada, 5 yıldır gizlenen IŞİD örgütü lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin göründüğü bir videonun yayınlanmasından iki gün sonra Suriye ile sınır bölgesini denetlemek amacıyla geniş çaplı bir askeri operasyon başlattıklarını bildirdi. Öte yandan, Irak İçişleri Bakanlığı İstihbaratı tarafından yapılan açıklamada, IŞİD örgütü lideri tarafından isimleri zikredilen teröristlerin çoğunun daha önce el-Susa bölgesine düzenlenen bir baskında öldürüldüğü kaydedildi.

Irak İçişleri Bakanlığı İstihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Ebu Ali el-Basri, dün yaptığı açıklamada, örgütün internet sitelerinde yayınlanan Bağdadi lakaplı İbrahim el-Bedri’ye ait 18 dakikalık konuşması sırasında terör örgütü liderinin ‘terör saldırılarında bulunmaları için yurtdışındaki örgüt mensuplarına çağrıda bulunduğunu’ belirtti.

İstihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi Başkanı el-Basri, örgüt lideri tarafından isimleri zikredilen teröristlerin çoğunun geçen yıl el-Susa’da hava kuvvetleriyle koordine bir şekilde gerçekleştirilen operasyonda öldürüldüğünü kaydetti. Ayrıca Bağdadi’nin Bağuz bölgesinde mağlup olduklarını kabul eden ifadelerinin, İstihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi tarafından gerçekleştirilen saldırının stratejik ve psikolojik bir saldırı olduğunun kanıtı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Geçen pazartesi akşamı hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bir baskın sırasında Ninova’nın batısındaki bir terör hücresinin dağıtıldığına atıfta bulunan el-Basri, uluslararası koalisyon güçlerinin desteklediği operasyon sırasında örgüte mensup 7 teröristin tutuklandığını belirtti.

Öte yandan, Irak Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bağdadi’nin göründüğü videonun çözümlenmesinin ardından elde edilen verilere göre ‘videonun çekildiği yerin bir yeraltı sığınağına benzediği ve yerin gizlenmesi için duvarların perdelerle örtüldüğü’ kaydedildi. Açıklamada, Anbar, Selahaddin, Musul, Rakka ve diğer yerlerle birlikte son olarak Bağuz’da büyük kayıplar verilmesinin ardından örgüt liderinin hayrette kaldığının göründüğü belirtildi. Ayrıca gerek Irak veya Suriye güvenlik güçlerinden gerekse de Rusya generallerden ya da ABD liderliğindeki koalisyon kuvvetlerinden edinilen bilgilerde, Bağdadi’nin birçok kez yaralandığı, durumunun ciddi olduğu veya bazılarının iddia ettiği gibi öldürüldüğü bilgisine yer verildi.

Bağdadi’nin yürütmeye çalıştığı stratejiye ilişkin açıklamalarda bulunan bakanlık, örgüt liderinin bu toplantıya yapmasının amacının ‘örgütü yeniden toparlamak, örgüt mensuplarına moral vermek ve kaybedilen valilerin ve emirlerin yerine yenilerini atamak’ olduğunu belirtti. Açıklamada, Ortadoğu'da girdiği savaşlarda mağlup edildiğini kabul eden örgütün Büyük Sahra, Sahel, Burkina Faso, Mali ve Kongo gibi bölgelerde yeni arayışlara başladığı kaydedildi.