Başbakan Barzani: Kimse farklı bölgelere zorla gönderilmeyecek

Başbakan Barzani: Kimse farklı bölgelere zorla gönderilmeyecek

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Ankara ziyareti kapsamında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Her alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” dedi.

IŞİD ile mücadele konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Bugün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Sayın Mesrur Barzani ve heyetini Ankara’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sayın Barzani IKBY Başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiriyor. Bunan da memnun olduk özellikle söylemek isterim, bunun sembolik anlamı da var. Daha önceki yıllarda veya diğer hükümetler döneminde olduğu gibi bu dönemde de Irak’ın birliği ve beraberliği çerçevesinde bölgesel hükümetle de mümkün olduğu her alanda geliştirmek istiyoruz.

Bu günkü görüşmelerimizde bu konuların üzerinde önemle durduk. Her şeyden önce Erbil ile Bağdat arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnun olduğumuzu belirtmek isterim. Şu anda zor süreçten geçen Irak’ın istikrarı birlik ve beraberliği açısından önemlidir. 

Sayın Barzani ile görüşmemizde her iki tarafı da ilgilendiren yani hem Irak’ı ve özellikle de Bölgesel yönetimi ilgilendiren güvenlik meselelerini de ele aldık. Irak merkezi hükümet ile gerçekleştirdiğimiz üst düzey görüşmelerde özellikle ülkemize yönelik terör kaynaklarını ele almıştık hatta tüm bunları ele alan bir güvenlik anlaşması da ele almıştık.  Bugün özellikle terör örgütü PKK’nın ülkemize Irak’a ve bölgesel yönetime Türkiye’deki Kürtler olduğu gibi, Suriye ve Irak’ta Kürt kardeşlerimize verdiği zararı ele aldık ve değerlendirdik.

Türk Ürünlerine Getirilen Yasaklar

“Son zamanlarda bazı ürünlerimize yasaklar getirildi bunları doğru bulmuyoruz. Hele hele başka ülkelerin baskısıyla bu tür yasakların ilişkilerimize yakışmadığını vurgulamak isterim. Gümrük kapılarındaki işlemlerin daha hızlanması için adımların daha önce çifte gümrük uygulamasından kaynaklanan bu konuda olumlu adımlar atıldı. Irak’ın yeniden inşasına önem veriyoruz bu bizim içinde önemlidir. Daha önce taahhütte bulunduğumuz 5 milyar dolar kredi firmalarımızın Irak’ta üstleneceği projelerin aynı şekilde firmalarımızın Irak’ta yapacakları yatırımlara ve de yapacağımız ticaretlerde kullanılacak.

"Barış Ve İstikrarın Bölgede Yaşayan Herkes İçin Önemli"

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin hem tarihi hem de stratejik açıdan önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Barzani şunları söyledi:

“Türkiye’ye ilk resmi ziyaretim, bunun için de bize ev sahipliği ettiğiniz içinde teşekkür ediyorum. Olumlu konuşmalar gerçekleştirdik bunun için de teşekkür ediyorum. Türkiye’ye ile ilişkileriniz hem tarihi hem de stratejik açıdan çok önemli. Sayın bakanla bölgedeki güncel konuları değerlendirdik. Barış ve istikrarın bölgede yaşayan herkes ve her halk için önemli olduğunu konuştuk. İki tarafın ilişkilerimiz açısında hem de genel olarak işbirliğimiz hem de Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek gerektiğini taahhüt ettik.

Şu anda Bağdat’la olan ilişkilerimizi çok ciddiye alıyoruz ve büyük bir anlaşma uygulayacağımızda dair büyük umutlarım var ve Bağdat ile Kürdistan Bölgesi arasında gerçekleştirilecek anlaşmanın bütün bölgenin yararına olacağını düşünüyoruz. Güvenliğin herkes için endişe verici olduğunu anlıyoruz ve bütün terör örgütlerine karşı bölgede bir mücadele sürüyor. Bu mücadelenin bölgede ortak yürütülmesinin önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.”

Şengal’de devam eden güvenlik endişelerine ilişkin konuşan Başbakan Mesrur Barzani, "Şengal, Iraklı güçlerin kontrolündedir ancak PKK’nin Şengal ve Irak'ın diğer bölgelerinde bulunmasını onaylamıyoruz" dedi.

“Suriye’yle ilgili karşılıklı kaygılarımızı da tartıştık. Mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine dönmesi konusunda Türkiye ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) arasında gerçekleştirilen karşılıklı ilişkilerin haberini almaktan ve bu konuları konuşmaktan mutluluk duyduk. Hiç kimsenin farklı bölgelere zorla gönderilmeyeceğini duymaktan mutluluk duyduk.”