Başbakan Mesrur Barzani’den Duhok’ta düşen helikoptere ilişkin açıklama

Başbakan Mesrur Barzani, Duhok'ta düşen helikopterin Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) bünyesindeki bir grup tarafından satın alındığını açıkladı. Barzani, düştüğü söylenen ikinci helikoptere ilişkin henüz bir bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani’den Duhok’ta düşen helikoptere ilişkin açıklama

Newroz kutlamaları için Erbil’e gelen büyükelçi ve ülke temsilcileri ile turistik Korek Dağı’nda düzenlenen Newroz programında bir araya gelen Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, burada bir konuşma yaptı.

Kürdistan Bölgesi’nde Mart ve Newroz etkinlikleri ve Erbil-Bağdat ilişkileri hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Barzani, Duhok’ta geçtiğimiz Çarşamba günü düşen helikopter olayına da değindi.

Newroz kutlamaları için konukları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Barzani, "Newroz bizim için çok anlamlıdır. Newroz, aydınlığın karanlığa galip gelmesi demektir. Demircinin zalime karşı zaferidir. Newroz yeni bir başlangıçtır, yeni bir yıldır. Yeni yılınızı kutlarım” dedi.

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri değerlendiren Başbakan Barzani, "Federal hükümetteki muhataplarımızla yapılan görüşmelerden sonra bazı ön anlaşmalara varıldığını söylemekten memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

Barzani, “Irak Başbakanı ile yaptığım son görüşmede, sorunlarımızı ve farklılıklarımızı fırsata çevirmek, çözülmemiş birçok sorunu çözmek ve planlamak, nasıl ilerleyeceğimizi görmek ve koordine etmek konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi'ndeki iç sorunları da çözmeye çalıştıklarını kaydeden Mesrur Barzani, son Bakanlar Kurulu toplantısında YNK’li bakanlara “geri dönün” çağrısı yaptığını hatırlattı.

Duhok’ta düşen helikopter olayına değinen Barzani, “"Aslen Kürdistan Yurtseverler Birliği içindeki bir grup tarafından satın alınmış. Ancak Demokratik Suriye Güçleri’ne nasıl ulaştı, bilmiyoruz” dedi.

Mesrur Barzani, DSG’nin bahsettiği ikinci helikopter hakkında ise hiçbir şey bilmediklerini aktardı.

Olayın daha fazla aydınlatılması ve helikopterlerin neden bu bölgelerde izinsiz uçtuğunu öğrenmek için uluslararası koalisyon ve Irak federal hükümeti ile birlikte çalıştıklarını vurgulayan Barzani, “Açıklanması gereken çok şey var. Umarım halkımız ve hepiniz için açık yanıtlar bulabiliriz” dedi.