Başkan Mesud Barzani'den seçim açıklaması

Başkan Mesud Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen ile Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi durumu değerlendirdi.

Başkan Mesud Barzani'den seçim açıklaması

Başkan Barzani, Erbil’de İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Hitchen’i kabul etti.

Başkan Barzani’nin Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Barzani ile Stephen Hitchen, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi durumları değerlendirdi.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 1991'den bu yana seçimlere öncülük ettiğini ve devrimci meşruiyetin hukuki meşruiyete aktarılmasında rol oynadığını ifade eden Başkan Barzani, partisinin her zaman seçimlerde çoğunluk kazandığını vurguladı.

Seçimlerin çeşitli siyasi gerekçeler ve dış müdahalelerle iki yıl ertelendiğini belirten Başkan Barzani, “Seçimlerin dış müdahaleden ve Federal Mahkemenin KDP’yi parçalamaya yönelik kasıtlı siyasi kararlarından uzak bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz” dedi.

Kendini yasama ve yürütme organlarının yerine koyan Irak Federal Mahkemesi'nin anayasaya aykırı kararlarına uymayacaklarının altını çizen Başkan Barzani, KDP’nin yorum ve taleplerinin hukuka uygun olduğunu, Anayasa çerçevesinde, adil ve şeffaf seçimlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Federal hükümet tarafından Kürdistan halkının aç bırakılması ve bütçesinin kesilmesi politikasına dikkat çeken Başkan Barzani, bütçe konusuna kesin bir çözüm bulmanın gerekli olduğunu söyledi.

Öte yandan İngiltere'nin Irak Büyükelçisi, ülkesinin 1990'lı yılların başından bu yana Kürdistan Bölgesi'ne destek verdiğini vurguladı.

KDP’nin Irak ve Kürdistan'daki siyasi süreçteki “önemli rolüne” değinen Stephen Hitchen,  “Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi süreç ve seçimler KDP’nin rolü olmadan yapılmayacaktır. Endişelerinizi anlıyoruz, dolayısıyla nasıl katılabileceğinizi, sorunların çözülmesine yardımcı olabileceğinizi ve özgür, adil ve şeffaf seçimler gerçekleştirebileceğinizi görmek için buradayız" ifadelerini kullandı.