Blinken: Netanyahu'ya Gazze'nin yeniden işgal edilemeyeceğini söyledim

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini reddettiklerini söyledi.

Blinken: Netanyahu'ya Gazze'nin yeniden işgal edilemeyeceğini söyledim

Antony Blinken, eski İsrail Savunma Bakanı ve ülkede "savaş kabinesi" olarak adlandırılan "Acil Durum Hükümeti"nin üyesi Benny Gantz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinin durdurulması için çağrıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Blinken'ın, Gantz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Görüşmede, Gazze'ye insani yardım ihtiyaçlarının bir an önce ulaştırılmasının öneminin vurgulandığı aktarılan açıklamada, ABD vatandaşları dahil rehinelerin salıverilmesinin ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bakan Blinken, yerleşimcilerin aşırılıkçı şiddetinin artan seviyeleriyle mücadele etmek de dahil Batı Şeria'da gerilimin azaltılması için kesin adımlar atılmasının önemini vurguladı” ifadesine yer verildi.

Ayrıca Blinken'ın görüşmede ABD'nin iki devletli çözüme bağlılığını bir kez daha dile getirdiği kaydedildi.

Mısırlı mevkidaşı ile de Gazze'yi görüştü

Blinken, X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Gazze'deki durumu, sivillerin korunmasının önemini ve Gazze'deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini reddettiğimizi görüştük” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze'ye insani yardım akışını sağladığı için Mısır'a teşekkür ettiğini aktardı.