Çin'den flaş İsrail açıklaması: 'İsrail meşru müdafaanın ötesine geçmiştir!'

- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail’in “saldırılarının meşru müdafaa kapsamının ötesine geçtiğini” söyledi.

Çin'den flaş İsrail açıklaması: 'İsrail meşru müdafaanın ötesine geçmiştir!'

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Wang Yi, Çin'in sivillere zarar veren tüm eylemlere karşı çıktığını ve bunları kınadığını çünkü bunların temel insani vicdanı ve uluslararası hukukun temel normlarını ihlal ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarına ilişkin “İsrail'in eylemleri meşru müdafaa kapsamının ötesine geçmiştir ve Gazze halkına yönelik toplu cezalandırmanın durdurulması için uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin çağrılarına ciddi bir şekilde kulak vermelidir. Tüm taraflar durumu tırmandıracak herhangi bir eylemde bulunmamalı ve mümkün olan en kısa sürede müzakere masasına dönmelidir”  açıklamasında bulundu.

Çin’in taraflarası ateşkes için mücadele ettiğini belirten Wang Yi, “Çin, ateşkesin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesi için tüm taraflarla yoğun bir iletişim içindedir. En önemli öncelik, sivillerin güvenliğinin sağlanması, insani yardım kanallarının bir an önce açılması ve Gazze halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çabanın gösterilmesidir. Çin, Filistin'e karşı yarım yüzyıldan fazla bir süredir devam eden tarihi adaletsizliğin devam edemeyeceğine inanmaktadır. Barış ve adalet yanlısı tüm ülkeler seslerini yükseltmeli ve 'iki devletli çözümün' bir an önce hayata geçirilmesini açıkça talep etmelidir” dedi.