Cotyar Adil: Federal Mahkeme’nin aldığı karar Kürdistan Bölgesi’nde ciddi tehlikelere yol açacak

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu bugün olağan haftalık toplantısını düzenleyerek, Irak’taki son siyasal gelişmeler ile Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi aleyhine aldığı karar ele alındı.

Cotyar Adil: Federal Mahkeme’nin aldığı karar Kürdistan Bölgesi’nde ciddi tehlikelere yol açacak
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil yaptığı açıklamada, Irak Federal Mahkemesi’nin kararının engellenmediği taktirde Kürdistan Bölgesi’ne askeri müdahale, havalimanlarının ve sınır kapılarının kapatılması gibi çok ciddi tehlikelere yol açacak yeni kararların alınabilineceğini belirtti.
 
Toplantı sonunda yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Irak Federal Mahkemesi’nin aldığı kararı anayasaya aykırı bir karar olarak gördüğünü duyurdu.
 
Bakanlar kurulu toplantısı sonrası K24 Tv’ye açıklamalarda bulunan Kürdistan Bölgesi Sözcüsü Cotyar Adil şunları söyledi: “Öncelikle bu karar çok tehlikeli bir karar. Şayet mahkeme taraflı kararlar almaya başladıysa bu sadece Kürdistan Bölgesi açısından değil aynı zamanda bütün Irak’ın siyasal geleceği açısından bir tehlike yaratmaktadır.”
 
Cotyar Adil açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu karar ardından yeni gelişmeler getirecektir ve Kürdistan Bölgesi’ne askeri müdahale, havalimanlarının kapatılması ve sınır kapılarının işgal edilmesi ihtimalleri uzak değil. Bu nedenle de biz bu kararı tanımadığımızı ve reddettiğimizi beyan ettik.”
 
Mahkeme kararının ortaya çıkardığı problemin çözümlenmesine ilişkin sorulan soruya Adil şu cevabı verdi: “Kanaatimizce bu tür problemlerin tek çözüm yolu anayasadır. Hem bölgede hemde bütün dünyada anayasalar en değerli şeylerdir ve herkes tarafından saygı duyulmalıdır. Bu nedenle ısrarla belirtiyoruz; en doğru çözüm anayasal çözümdür.”