Dana Gas: Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile çalışmaya devam edeceğiz

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Dana Gas, üretimdeki artışa rağmen düşük hidrokarbon fiyatları nedeniyle 2023 yılında 160 milyon dolarlık net kar elde edildiğini bildirdi.

Dana Gas: Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile çalışmaya devam edeceğiz

Dana Gas tarafından yayınlanan raporda 2022 yılında 182 milyon dolar kar elde edildiği hatırlatılarak 2023'te net karın yüzde 12 düşüşle 160 milyon dolar olduğu belirtildi.

Kârdaki düşüşün temel nedeninin düşük hidrokarbon fiyatlarından kaynaklandığı bilgisine yer verilen raporda, Kürdistan Bölgesi'ndeki üretim artışı ve azalan işletme maliyetleriyle kısmen açığın dengelendiği kaydedildi.

Crescent Petroleum’a bağlı bir şirket olan Dana Gas, 2007 yılında Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile bölgenin önemli gaz kaynaklarını geliştirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Ayrıca şirketle özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla yeni ve büyük bir gaz kullanım sanayi kompleksinin kurulması konusunda anlaşma sağlandı.

Şirket, Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki gaz sahası olan Kor Mor sahasını işletiyor.

Dana Gas CEO'su Richard Hall, " 2023'ün son çeyreğinde, elektrik santrallerinden doğrudan ödeme yapılmasına yönelik mutabakata varılan yeni bir mekanizma ve geçmiş alacakları azaltma planıyla mali durumumuz, Kürdistan Bölgesi’ndeki alacaklarımızda bir iyileşme gördü” dedi.

Hall, "2024 yılında faturaların zamanında ödenmesini sağlamak ve bir yıl daha başarılı operasyonlara imza atmak için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Mısır hükümeti ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Kürdistan Bölgesi için stratejik öneme sahip olan Kor Mor gaz sahası zaman zaman İran destekli milislerin roket ve insansız hava aracı saldırılarının hedefi oluyor. Bu durum üretim kapasitesinin yanı sıra Dana Gas’ın gelecekteki genişleme çalışmalarını da tehdit ediyor.

Ocak ayı sonlarında Kor Mor'daki bir depolama tankına İHA’larla saldırı düzenlenmiş ve bu da Kürdistan Bölgesi'nde elektrik kesintisine neden olmuştu.