Davutoğlu'ndan Babacan'a teklif: 'Sen partiyi kur, Abdullah Gül ve ben de...'

Davutoğlu'ndan Babacan'a teklif: 'Sen partiyi kur, Abdullah Gül ve ben de...'

Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. YSK kararıyla iptal edilen ve 23 Haziran'da yenilenen İstanbul seçimi, AKP'nin aldığı en büyük seçim mağlubiyeti olarak görülüyor.

Seçimde yüzde 9'luk bir kayıpla mağlubiyet yaşayan ve yandaşların 'hezimet' olarak gördüğü sonuç, AKP'li küskün ve muhalifleri de harekete geçirdi.

Seçimin ardından kulislere her an yeni bir bilgi düşüyor.  Bugüne kadar Abdullah Gül ve Ali Babacan'ın bir parti, Ahmet Davutoğlu'nun da ikinci bir parti kuracağı konuşuluyordu.

İki taraf arasında son zamanlarda tek çatı altında buluşulması yönünde görüşme trafiği olduğu belirtiliyordu.

Euronews'ten Ece Sevim Öztürk'ün haberine göre Davutoğlu’nun ekibinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Davutoğlu’nun Ali Babacan’a “Sen Genel Başkan ol, Abdullah Gül ve ben de senin yardımcın pozisyonunda olalım” teklifinde bulunduğunu, Babacan’ın teklife olumlu yaklaşsa da Gül’ün bunu reddettiğini paylaştı.

Bunun üzerine Davutoğlu’nun Babacan’a “O halde sen partiyi kur, Abdullah Gül ve ben destek açıklaması yapalım” önerisini getirdiği, ancak bu teklife de Babacan’ın ekibinde yer alan önemli isimlerden Beşir Atalay’ın sıcak bakmadığı belirtildi.

Ali Babacan'ın ekibinden ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, Ahmet Davutoğlu’nun yayımladığı manifestoya tüm kurmayların destek verdiklerini, Davutoğlu ile Babacan’ın aile dostu olduklarını ve her hafta görüştüklerini belirtti.

Yetkili, Davutoğlu ile aynı ekipte buluşulamamasının nedenini Babacan'ın ekibindeki kimi isimlerin Davutoğlu ile hareket edilirse merkezde bir parti görünümünden uzaklaşarak, siyasal İslam’ı mesnet aldıkları şeklinde yanlış bir izlenim vermekten endişelenmeleri olarak açıkladı.

Yeni oluşumun mahiyeti için de değerlendirmelerde bulunan yetkili, devletin geleneksel rejimi ile sıkıntısı olmayan, serbest piyasa ekonomisinin gerekliliklerini yerine getirmeyi hedefleyen, devletin özerkleşmiş kurumlarının kurumsallıklarının devamını önemseyen ve tek adam ile değil kolektif bir akılla yönetimi merkeze oturtan bir anlayışla yol aldıklarını belirtti.

Yine habere göre yeni parti beşli komisyon aracılığı ile yönetilecek. Beşli komisyon Abdullah Gül, Beşir Atalay, Fehmi Koru, Sadullah Ergin ve Haşim Kılıç’tan oluşacak. Ali Babacan’ın beşli komisyonun sözcülüğünü üstlendiği aktarılıyor.

31 Mart’ta oy kullanmadan önce “Her şey çok güzel olacak” diyerek dikkatleri üzerine çeken Abdullah Gül’ün desteğini arkasına alan Babacan’ın ekibinde eski bakanlardan Hüseyin Çelik ve Nihat Ergün’ün de kurucu olarak yer alacağı ifade ediliyor.

Merkezde konumlanan Babacan ve ekibinin, siyasal İslam’dan meşruiyet almadan bir kitle partisi olmayı hedefledikleri; buna karşın kurucuları itibariyle muhafazakâr seçmenin de aidiyet atfetmesini bekledikleri aktarılıyor.

Ankara ve İstanbul kulislerinde Babacan ekibin, Meclis’te grup kurduktan sonra, AKP’nin yanı sıra CHP’den de kimi isimleri bünyelerine katabilecekleri konuşuluyor.