Diyarbakır’da NASA’ya uzman yetiştiren köyde 25 yıl sonra bir ilk

Diyarbakır’da, okuma yazma oranı ile nam salan ve NASA’ya uzman yetiştiren Gürünlü (Birsin) köyünde 25 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Diyarbakır’da NASA’ya uzman yetiştiren köyde 25 yıl sonra bir ilk
CEGA Medya'da yer alan habere göre; Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı olan ve okuma yazma oranı ile Türkiye'de nam salan Gürünlü (Birsin) köyü, bu seçimde 25 yıl sonra bir ilki yaşayacak. Köyün 25 yıllık Üniversite mezunu muhtarı görevi bırakırken, köyde muhtar olmak için iki aday yarışacak. 
 
Okuma yazma bilmeyenin olmadığı, doktor, hakim, savcı, öğretmen ve hatta NASA’ya bile uzman yetiştiren köy olarak bilinen Görünlü’de, 25 yıl kesintisiz muhtarlık yapan Ergül Tekeş, 31 Mart seçimlerinde aday olmamaya karar verdi. 
 
Muhtar Tekeş, 30 yıl önce ilk muhtar seçildiğinde köydeki seçmen sayısın 485 olduğunu, bugün ise bu sayının kentte göçlerle birlikte 268’e düştüğünü belirterek, “Köyümüz, Türkiye’de eğitim düzeyi ile nam salman bir köy. Artık muhtarlık dönemini sonlandırıyorum ve bu yıl belediye meclis üyeliği için adaylığımı koydum. Şu anda iki muhtar adayı arkadaş var, onlara başarılar diliyorum” dedi. 
 
Köydeki Eğitim Aşkı Nasıl Başladı?
 
Gürünlü (Birsin) köyündeki eğitim aşkı, 1949 yılında muhtarın öncülüğünde, köylülerin seferber olup kendi imkanları ile köyde ilkokul yapması ile başladı. Okul yapıldıktan sonra 15 öğrenci ile eğitim başlarken, mezun olan 15 öğrenci sonra öğretmen oluyor. Bu başarının ardından adeta köy sakinlerinin dünyaya bakışı değişiyor.  Tarım arazisinin yetersizliği dolayısıyla gelir seviyesi düşük olan köylüler, çocuklarının okuması için okula devamlılıklarını sağladı. Bugünü kadar köydeki okulda ilk eğitimini alan yaklaşık 700 kişi akademisyen ve üniversite mezunu olarak çıktı.