DSG'den Koalisyon ve aşiret ileri gelenleri ile yapılan toplantıya ilişkin açıklama

Demokratik Suriye Güçleri, Rojava’da IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon, ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ve aşiret ileri gelenleri ile birlikte Deyrezor'da yaşanan gelişmeleri değerlednirdi.

DSG'den Koalisyon ve aşiret ileri gelenleri ile yapılan toplantıya ilişkin açıklama

Deyrezor’daki gerginlik devam ederken Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich ve IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı Joel B. Vowell ve bölgenin aşiret ileri gelenlerinin de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildiğini duyurdu.

DSG Medya Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, toplantıda Deyrezor’daki son durum ve bölgedeki dış müdahaleler değerlendirildi.

Açıklamada DSG ile bölgedeki aşiretlerin güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi konusunda fikir birliği içinde olduğu belirtildi.

DSG açıklamasında Biseyra beldesi ile Şuhail'in büyük bir kısmının silahlı gruplardan temizlendiği  Zubyan kasabasındaki operasyonun kararlılıkla yürütüldüğü dile getirildi. 

Öte yandan bölgede kargaşaya yol açan ve DSG ile savaşan İbrahim El-Hifil’in bulunması için çalışma yapıldığı kaydedildi.

İbrahim El-Hifil’in birçok DSG üyesinin kanının dökülmesi, dış müdahale doğrultusunda toplum içerisine fitne sokması, sivillerin zor durumda kalması ve kamu mallarına büyük zarar vermesi suçlarından yakalanması için çalışıldığı belirtildi.

ABD’den toplantıya ilişkin açıklama

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, Deyrezor’daki çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada ABD'li komutanlar Goldrich ve Vowell'ın Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Deyrezor’daki aşiretlerin liderleri ile bir araya geldiğini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

 27 Ağustos’ta DSG’nin kapsamlı bir operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla (Ahmed El Xebil) ve 4 yardımcısını “insan haklarını ihlal etmek ve düşmanlarla gizli anlaşma yapmak” suçlamasıyla tutuklanmasıyla olaylar patlak verdi.

Yerel kaynaklar daha önce, Dhiban köyü ile Suriye'nin en büyük petrol şirketi ABD'nin faaliyet gösteren en büyük askeri üslerinden biri olan Omar Petrol sahası arasındaki bölgede DSG Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla’ya sadık aşiretler arasında çatışmalar yaşandığını bildirmişti.

Yerel aktivistlere göre, altı gün süren çatışmalarda en az 54 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı.