‘Efrin’in durumu eskisinden daha kötü; HTŞ, gelirleri talan ediyor’

Efrinli hukukçular, Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) emniyet ve idare işlerine el koymasından sonra Efrin halkının ekonomik durumunun daha kötüye gittiğini aynı şekilde insan hakları ihlallerinin de arttığını dile getirdi.

‘Efrin’in durumu eskisinden daha kötü; HTŞ, gelirleri talan ediyor’

Rûdaw’ın Çavê Sêyem (Üçüncü Göz) radyo programına katılan Avukat Şiyar Ali, “Silahlı örgüt mensupları Efrinlilerin gelirinin yüzde 40’ını talan ediyor” dedi.

HTŞ üyelerinin halkın gelirine el koyduğunu ifade eden Ali, “İnsan hakları ihlalleri sürekli devam ediyor. Görgü tanıklarının aktardıklarına göre örgüt mensupları, zeytin gelirlerinin yüzde 40’ına el koydu” şeklinde konuştu.

“Durum şimdi daha kötü”

HTŞ’nin amacının Efrin halkını yerinden etmek olduğunu belirten Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo ise, şunları söyledi:

“Efrin’de durum şimdi daha kötü. Başlangıçta, ürünlerinizi size vereceğiz diyorlardı fakat bir hafta geçtikten durumun daha kötü olduğunu görüyoruz.

El koyma ve ihlal eskiye nazaran artmış durumda. Amaçları Efrin halkını yerinden etmek. Türkiye, bu durumun başlıca sorumlusu.”

“Dükkan, benzinlik ve iş yerleri geri verilmedi”

Rûdaw’a konuya ilişkin bilgi veren Şiyê beldesinden bir kaynak ise “Nahiyenin durumu daha da bozuldu. Emşat grubu Şiyê’deki 60 eve el koydu. Ele geçirilen dükkan, benzinlik ve iş yerleri halka geri verilmedi ve zeytin yağına yüzde 7’lik  zorunlu bir vergi getirildi” dedi.

Rûdaw’ın Efrin’den edindiği bilgilere göre HTŞ sadece ağır silahları Efrin’den çekmiş durumda, fakat tüm emniyet ve idari işlerinin kontrolü ve yol kontrollerinin yönetimi örgütün elinde.