Emİn isa'nın ailesi: DSG, bize olayı araştırmayacaklarını söyledi

Rojava’da PYD asayişi işkence ile katlettiği Emîn Îsa’nın ailesi, Suriye Demokratik Güçleri(HSD) Komutanlığı’nın kendilerine olay hakkında herhangi bir soruşturma yapmayacaklarını ilettiğini söyledi.

Emİn isa'nın ailesi: DSG, bize olayı araştırmayacaklarını söyledi

1986 Dirbesi’de dünyaya gelen iki çocuk babası Emin İsa Emİn, 27 Haziran 2021 tarihinde Hesekê’de PYD’nin zindanlarında işkence edilerek hayatını kaybetmişti.  

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi aynı zamanda katledilen Emin İsa Emin’in amcası Beşar Emin, BasNews’e yaptığı açıklamada DSG Genel Komutanlığı imzalı bir mektubun eline ulaştığını belirterek, “DSG Genel Komutanlığı tarafından bana gönderilen yazıda Emin İsa’nın öldürülmesi olayına ilişkin herhangi bir soruşturma yapmayacaklarını, olay hakkında DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin bizzat ilgileceğinni belirtiyorlar” dedi.

Beşar Emin, gönderilen yazıda başka bir ayrıntının yer almadığını, sadece ailenin olay hakkında DSG ile görüşmesinin talep edildiğini sözlerine ekledi.

Katledilen Kürt genci Emin İsa’nın amcası Beşar Emin Rojava yönetiminin yerine getirmesini istedikleri talepleri şöyle sıraladı:

- PYD, Emin İsa’yı kendi cezaevlerinde işkence ile katlettiklerini itraf etmeli

- PYD başta Emin İsa’nın ailesi olmak üzere Kürt kamuoyundan özür dilemeli

- Bu olayı gerçekleştirenler açık ve adil  bir şekilde yargılanmalı

ENKS’li Beşar Emin, ENKS olarak olayın peşini bırakmıyacaklarını ve Kürt kamuoyuna mal olan bu olayın aydınlatılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

 Ne olmuştu?

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi(PDK-S) üyesi olan Emin İsa 25 Mayıs’ta PYD asayişi tarafından ifadeye çağrılmış,  28 Haziran tarihinde PYD asayişinin denetimindeki Hesekê’deki bir zindanda işkence sonucunu hayatını yitirmişti.

Aileye beyin kanaması geçirdiği söylense de aile daha sonra yayınladığı videoda vücudun nerdeyse tamamının kaynar su ile yakıldığını göstermişti. Aile ve PDK-S’nin girişimleri ve olayı basına taşıması sonrası DSG olayı araştıracağını söylemişti.

Ailenin mezar açılsın otopsi yapılsın talebine ise DSG ve PYD tarafından olumlu yanıt verilmemişti.  Aile ve siyasi gözlemciler DSG ve YPD’nin olayın üstünü kapatıp, zaman içinde unutturmak istediğini düşünüyor.