Mazlum Kobane ve ENKS ile TEV-DEM arasındaki toplantının ayrıntıları

Rojavalı siyasetçi, HSD Komutanı Mazlum Kobanê başkanlığında ENKS ile TEVDEM arasında gerçekleşen görüşmelerin ayrıntılarını BasNews’e açıkladı.

Mazlum Kobane ve ENKS ile TEV-DEM arasındaki toplantının ayrıntıları

Rojavalı siyasetçi, HSD Komutanı Mazlum Kobanê başkanlığında ENKS ile TEVDEM arasında gerçekleşen görüşmelerin ayrıntılarını BasNews’e açıkladı.

Dün HSD Komutanı Mazlum Kobanê başkanlığında ENKS(Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi) ile TEVDEM(Demokratik Toplum Hareketi) yönetimi arasında bir toplantı gerçekleşti. Toplantı HSD Genel Komutanı Mazlum Kobanê’nin Rojava’daki taraflara “birlik” çağrısı yapması ENKS’nin de buna olumlu yanır vermesinin akabinde gelişti.

“Toplantı Mazlum Kobanê’nin çağrısı ile yapıldı”

Toplantının ayrıntılarına ilişkin BasNews’e konuşan ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Abdulkerîm Mîranî, önceki gün Rojava Kürdistanı’nda gerçekeleşen ENKS-TEVDEM arasındaki görüşmenin Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı Mazlum Kobanê başkanlığında gerçekleştiğini belirterek “Biz Kürtler arasındaki birliği sağlaması amacıyla bu toplantıya katılmayı kabul ettik”  dedi.

Abdulkerîm Mîranî, TEV-DEM ve ENKS toplantısının HSD Komutanı Mazlum Kobanê’nin “Kürtler arası birlik” çağrısı ve talebi üzerine gerçekleştiğini kaydetti.

“Duhok Anlaşması uygulansaydı Efrin, Serêkanîye, Girê Spî’deki felaket yaşanmazdı”

Siyasi partileri bir araya getirilmesi konusunda geliştirilen inisiyatifin olumlu olduğunu ancak bunun daha önce yapılması gerektiğinin altını çizen ENKS’li sorumlu, geçmişte iki siyasi taraf arasında Başkan Barzani başkanlığında gerçekleşen Duhok Anlaşmasını hatırlatarak “Eğer Duhok Anlaşması hayata geçirilseydi, Efrin, Kobanê, Girê Spî ve Serêkaniyê’nin başına gelen felaketler yaşanmazdı” dedi.

Geçmişte iki taraf arasında olanların artık bir tarih olduğunu belirten Mîranî, “Geçmişte olanlar tarihte kaldı. Önemli olan artık bunun Kürdistan’a zarar vermemesi. Biz birlik peşindeyiz ve şimdi birlik zamanı” ifadelerini kullandı.

“Roj Peşmergeleri’nin dönmesi HSD’nin kararına bağlı”

Roj Peşmergeleri’nin Rojava Kürdistanı’na dönmesinin de toplantıda gündeme geldiğini belirten ENKS temsilcisi “Bu konu HSD yönetiminin kararına bağlı. Bize göre, Roj Peşmergelerinin dönmesinin sürecin garantisi olarak görüyoruz. Bu çok önemli bir adım olur” dedi.

PYD’ye çağrı: Ulusal ordunun kurulmasına izin verin

 “Toplantıda taraflar arası herhangi bir anlaşma imzalanmadı” diyen Mîranî,  PYD’nin birlik için atması gereken adımlara ilişkin şu çağrıda bulundu: “Kardeşlik ve birliği güçlenmesi için bazı adımlar atın! Bunlar zor adımlar değil. Siyasi tutukluları serbest bırakın, zorunlu askerliği kaldırın ve ulusal ordunun oluşmasına izin verin!”

“Başkan Barzani toplantılara garantör olsun”

Abdulkerim Mîranî, “garantör” olarak Başkan Barzani ve uluslararası toplumundan TEVDEM ve ENKS arasındaki toplantılara katılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

ENKS temsilcisi Rojava’da Mazlum Kobanê başkanlığında gerçekeleşen toplantıya 3 ENKS, 3 TEVDEM temsilcisinin katıldığını belirtti.