Rojava'da Şam-Özerk Yönetim resmi görüşmesi: Kararlar Suriye Hükümeti'ne sunulacak

Suriye hükümetinden bir heyetin, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’ya giderek, PYD sözcüsü Salih Müslim ile görüştüğü belirtiliyor. 

Rojava'da Şam-Özerk Yönetim resmi görüşmesi: Kararlar Suriye Hükümeti'ne sunulacak

Suriye hükümetinden bir heyetin, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’ya giderek, PYD sözcüsü Salih Müslim ile görüştüğü belirtiliyor. 

Suriye Lideri Beşar Esad’a yakınlığıyla bilinen Al Masdar News’teki habere göre, Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) siyasi kolu durumundaki Suriye Demokratik Konseyi’nden (SDK) kalabalık bir heyetle görüşen Suriye heyetinde Sosyalist Baas Partisi, Suriye Sosyal Nasyonalist Parti, Barışçıl Geçiş Partisi, Dayanışma Partisi ile Değişim ve İnşa için Gençlik Partisi’nden delegeler bulunuyor. 

Habere göre SDK heyetinde ise Suriye Birlik Partisi, Demokratik Birlik Partisi, Kürt Sol Partisi ve Birlik Partisi'nden isimler yer aldı.

SDK heyetine ise aynı zamanda Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim başkanlık etti. 

Rus haber ajansı Sputnik’e göre Müslim görüşme ile ilgili olarak, "Bugün sadece yerel yönetimlerle öz yönetim arasındaki konuları görüşmek için toplanmadık, amacımız vardığımız tüm kararları kağıda dökerek Suriye hükümetine sunmak" dedi. 

SDK partilerinin neyi kabul ettiğine dair ise Müslim, "Tüm partiler Suriye hükümeti ile herhangi bir çekince ya da itiraz olmaksızın, El Cezire bölgesinin Suriye Arap Cumhuriyeti içindeki geleceğini araştırmak istiyorlar" dedi. 

Konuyla ilgili bir soru üzerine DSG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, Rudaw’a yaptığı açıklamada, Suriye rejimi ile görüşmelerinin ancak politik bir çözüm odaklı olabileceğini söyledi. Bali, rejime ait kurumların yaptıkları askeri anlaşma çerçevesinde ilan ettikleri özerk bölgelere girişlerine izin vermeyeceklerini de söyledi. 

Bali, açıklamasında Türkiye’nin ateşkes hattının dışında kalan bölgelere 200 saldırı gerçekleştirdiğini, 80 köyü işgal ettiğini ve Rus-ABD anlaşmasına aykırı olarak toplu katliamlar gerçekleştirdiğini öne sürdü. 

Bali, genel söylemlerin tersine DSG’nin ABD’nin kuzey doğu Suriye’den çekilmesini ihanet olarak görmediklerini, ABD’nin halihazırda Derik, Kamışlı ve Kobane’nin garantörü olduğunu da söyledi. 

Suriye rejimiyle direkt temas halinde olmadıklarını vurgulayan Bali, Rusya üzerinden Şam’la görüştüklerinin altını çiziyor. Bali Soçi Anlaşması’na göre Suriye rejim güçlerinin Fırat ile Dicle arasındaki sınır boyunca devriye gezdiğini, başka da yeni bir anlaşma bulunmadığını belirtiyor.