ENKS'den Rusya ziyareti: Bogdanov'la Batı Kürdistan'ın geleceği konuşuldu

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti, Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile bir araya geldi.

ENKS'den Rusya ziyareti: Bogdanov'la Batı Kürdistan'ın geleceği konuşuldu

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti, Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un ENKS heyeti ile Suriye’deki durumu, ayrıca Rusya ve Türkiye'nin 2 Ekim’de Soçi’de imzaladıkları mutabakatın uygulama gidişatını ele aldığı ifade edildi.

Açıklamada, “Görüşme sırasında ülkenin kuzeydoğu bölgelerindeki duruma vurgu yapılarak Suriye’de oluşan mevcut durum ve 2 Ekim’de Soçi’de imzalanan Rus-Türk mutabakatının uygulama gidişatı ayrıntılı bir şekilde ele alındı” denildi.

Taraflar arasında, Suriye Anayasa Komitesinin Cenevre'de yapılan iki toplantısının sonuçları dâhil olmak üzere Suriye’deki siyasi uzlaşma sürecinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına dayanılarak ilerletilmesi konusunda derinlemesine bir görüş alışverişinde bulunulduğu dile getirilen açıklamada, görüşmede Suriye halkının tüm etnik ve dini gruplarının menfaatlerini dikkate alma gerekliliğine vurgu yapıldığı kaydedildi.

ENKS heyetine, Suriye Anayasa Komitesi üyesi ve ENKS Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Kamuran Haco başkanlık ederken, Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro ve İsmail Hassaf da görüşmede hazır bulundu.

Görüşmenin ardından K24’e konuşan Haco, “Rusya’nin Suriye’nin tümünde önemli bir rolü var. Özellikle de Rus güçlerinin Batı Kürdistan bölgelerine geçmesinin ardından Rusya’nın rolü Kürt meselesi açısından daha önemli hale geldi. Moskova ziyaretimizin amacı, Batı Kürdistan’ın geleceği hakkında müzakerelerde bulunmaktır” dedi.

Haco, Rusya ile Türkiye anlaşmasının geleceğinde neler olacağını ve bunun Kürtlere etkisinin ne olacağını görüştüklerini ifade etti.

Görüşmede, Kürtlerin Suriye’nin geleceğindeki rolünün ne olacağının konuşulduğunu kaydeden Haco, Afrin’in durumu ve Suriye Anayasası’nda Kürtlerin haklarının garanti altına alınmasının ele alındığını bildirdi.