Esad ile Sudani ortak basın toplantısı düzenledi

Irak Başbakanı Sudani, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile iki ülke arasındaki iş birliğini ele aldı. İkili daha sonra düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamalarda bulundu.

Esad ile Sudani ortak basın toplantısı düzenledi

Suriye’nin başkenti Şam’a bir ziyaret gerçekleştirilen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından resmi törenle karşılandı.

Irak heyetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Ticaret Bakanı Asier Salman ve Ortak Harekat Komutan Yardımcısı Korgeneral Kais Rahima yer aldı.

Suriye Resmi Ajansı SANA’nın haberine göre, görüşmede, Suriye ve Irak arasındaki ikili ilişkiler, ticaret, ulaşım ve sanayi gibi çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, çeşitli siyasi konularda kalıcı koordinasyonun yanı sıra terörle mücadelede ortak çabalar ele alındı.

Esad ve Sudani, iki ülke arasondaki ilişkilerin resmi ve toplumsal düzeyde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Beşar Esad, ziyareti kurumsal ilişki kurmak ve iki ülke arasındaki işbirliği için büyük bir adım şeklinde değerlendirdi.

Sudani ise, Suriye’nin tüm Iraklıların gönlünde özel bir yeri olduğunu ifade etti.

Esad: Önemli sonuçları olacak

Görüşmenin ardından Esad ve Sudani kameraların karşısına geçerek ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak konuşan Esad, “Kardeş Irak, terör savaşı sırasında Suriye’nin yanında yer aldı ve Suriye’ye karşı saldırıların gerekçelerini reddetti” dedi.

Esad da depremde yaşanan zorluklara karşı Irak'tan destek gördüklerini anımsatarak, Sudani ile uyuşturucu ile mücadele konusunu da masaya yatırdıklarını söyledi.

Esad, "Irak ve Suriye arasında ekonomik ilişkileri ve bunun güçlendirilmesini değerlendirdik. Irak Başbakanı'nın ziyaretinin niteliksel ve pratik anlamda önemli sonuçları olacak. Irak'ın kimliği 'asil Arap ülkesi' olarak kalacak. Irak halkına daha fazla ilerleme ve refah diliyorum " diye konuştu.

Beşar Esad,  “Terörün uluslararası desteğe sahip ve kolayca kontrol edilemiyor. Uyuşturucu ve terör bu aşamada eşit derecede tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Sudani: Suriye’nin birliği ve egemenliğini destekliyoruz

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de, Suriye’yi ziyaret daveti için Esad’a teşekkür etderek, iki ülkedeki güvenlik ve istikrarın ortak zorluklarla yüzleşme ve ikili koordinasyonu zorladığını söyledi.

“Suriye’nin birliği ve egemenliğini destekleme konusunda Irak’ın tutumu nettir” diyen Sudani, “Teröristler Irak ve Suriye'de hiçbir bölgeyi kontrol etmemeli” dedi.

Sudani ayrıca, “Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını destekliyoruz” diye konuştu.

"Irak, Suriye'yi destekliyor ve kapımız yatırımlar için açıktır" diyen Sudani, bölgenin güvenliği ve istikrarının anahtarının "iyi bir ekonomik durum"dan geçtiğini ifade etti.

Sudani, “İsrail işgalini reddediyoruz ve Filistin davasına karşı değişmez tutumumuzu sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

2010'dan bu yana ilk üst düzey ziyaret

Sudani'nin temasları, Irak’tan Suriye’ye 2010 yılından bu yana ilk üst düzey ziyaret oldu.

Bu ülkeden Suriye'yi en son, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki, 2010 yılında ziyaret etmişti.