Fransa'da sokağa çıkma yasağı dört kente yayıldı, yüzlerce gözaltı!

Fransa'da, 17 yaşındaki bir sürücünün polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirilen kent sayısı 4'e çıktı, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Fransa'da sokağa çıkma yasağı dört kente yayıldı, yüzlerce gözaltı!

Fransa'da Nael M. isimli genç sürücünün polis ateşiyle öldürülmesinin ardından çıkan olaylar nedeniyle gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirilen Clamart kentine ek olarak, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde de gece saatlerinde sokağa çıkmak yasaklandı.

Nael M. isimli genç sürücünün polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından Nanterre, Marsilya, Nosiy-le-Sec kentleri başta olmak üzere sokaklarda başlayan protestolar ülke genelinde sürüyor.

Genç sürücünün anısına düzenlenen eylemlerde protestocularla polisler karşı karşıya gelirken; emniyet güçlerinin protestoculara biber gazıyla müdahale ettiği görülüyor.

4 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Fransız basınındaki haberlere göre, olaylar nedeniyle Neuilly-sur-Marne kentindeki 3 mahallede 3 Temmuz'a kadar 23.00-06.00 saatleri arasında, Savigny-le-Temple kentinde ise 2 Temmuz'a kadar 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Öte yandan Compiegne kentinde de 3 Temmuz'a kadar saat 22.00-06.00 saatleri arasında, yanında bir ebeveyn olmayan 16 yaşının altındakilere sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

667 PROTESTOCU GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan devam eden protestolarda 176 kişi gözaltına alındı. Sayı, yerel saatle 03.00 itibarıyla 421 olarak güncellendi. 

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, son olarak Twitter'da yaptığı açıklamada, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Bordo ve Lille kentlerindeki olaylara müdahale etmek için özellikle “terör ve organize suçlara karşı” çalışma yürüten RAID ismi verilen özel polis timi görevlendirildi.

Ülke genelinde 29 Haziran'da çıkan olaylarda 176 kişi gözaltına alındı.

Nael'i öldüren polisin avukatı Laurent-Franck Lienard ise müvekkili hakkındaki tutuklama kararına itiraz edeceğini belirtti.

PROTESTOLAR BELÇİKA’YA SIÇRADI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de de Fransa'daki genç sürücünün öldürülmesi nedeniyle düzenlenen protestolara destek vermek için eylem yapan gruptaki bazı kişileri gözaltına aldı.

Ulusal basına göre, genç yaşlardaki bir grup, Fransa'da 27 Haziran'da 17 yaşındaki Nael M'nin polisin açtığı ateş sonucu ölümünün ardından düzenlenen gösterilere destek vermek amacıyla sosyal medyadan çağrıda bulundu.

Bunun üzerine, Brüksel'in merkez semtlerinden Anneessens'de toplanan göstericiler ve polis arasında şehrin merkezindeki Lemonnier Bulvarı'nda arbede çıktı.

Anneessens metro istasyonu kapatıldı, bölgeye araç girişleri yasaklandı.

Polisin yaklaşık 10 göstericiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Fransa’da bir polis, 27 Haziran'da Nanterre kentinde içinde 3 kişinin bulunduğu ve "dur" ihtarına uymayan bir araca ateş açmış ve 17 yaşındaki Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü.

Nael M. isimli gencin ölümünün ardından farklı kentlerde olaylar çıkmış, Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar 21.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

17 yaşındaki genci öldüren tutuklu polisin "kasten öldürme" suçlamasıyla yargılanacağı belirtiliyor.