GENAR Başkanı Aktaş: Kürtler CHP’ye kredi açmamıştır

GENAR Başkanı Aktaş: Kürtler CHP’ye kredi açmamıştır

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın aldığı oy oranı ile HDP’nin aldığı “sabit” oy oranları çıkarıldığında Türkiye’deki yeni partilere pek birşey kalmadığını söyledi. Aktaş, “Türkiye’de iktidar çözülmeden, gücünü kaybetmeden küçük partiler çok fazla karşılık bulamıyorlar” dedi.

Rûdaw 17:00 Bülteni’nde Hêvîdar Zana’nın konuğu olan araştırma şirketi GENAR Başkanı İhsan Aktaş, son günlerde yayınlanan anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de birçok araştırma şirketi ve kurum bulunduğunu, birçoğunun ard arda araştırma yayınladığını belirten Aktaş, “Fakat GENAR Araştırma Firması Türkiye’nin en kurumsal firmsı, 25 yıllık bir geçmişi var, bugüne kadarki bütün seçimlerde tutarlılığı var. Bizim firma araştırmalarını yayınladığında tartışma olur genelde ve biz de geçen ay araştırmamızın sonuçlarını yayınladık” dedi.

“HDP’nin oylarında değişiklik yok”

Şu anda AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranının yüzde 55 civarında olduğunu belirten Aktaş, “CHP yüzde 23.5 veya yüzde 24 civarında. HDP’nin oyu standart yüzde 10 veya 11 ama bu hiç değişmiyor. MHP ile İYİ Parti’den biri bazen yüzde 9, diğer yüzde 10 oluyor. Aslında 3 milliyetçi partinin oylarını yüzde 10’ar sayabiliriz. AK Parti bizim son araştırmada yüzde 44.5 oy alıyor” bilgisini paylaştı.

“Hükümet kriz sürecini iyi yönetti”

Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana siyaset tablosunda pek birşeyin değişmediğini belirten İhsan Aktaş, şunları kaydetti:

“Yerel seçimlerde hükümet aleyhine birazcık oy kayıpları vardı, Millet İttifakı seçimlerde daha başarılı oldu fakat seçimin ardından süreçte özellikle bu koronavirüs nedeniyle yaşanan kriz sürecini hükümet çok iyi yönetti. Ayrıca İdlib’de, Libya’da, akdeniz’de aldığı sonuçlar kamuoyu nezdinde hükümeti daha güvenilir hale getirdi. Yani bugün için şartlar daha çok hükümetin leyhine gözüküyor.

Türkiye’nin en büyük partisinin oyu her zaman yüzde 40’ın üstünde, ikinci partinin oyu ise her zaman 24-25’lerde. Zaten oyların yüzde 65’i otomatikmen bloklanmış oluyor. Diğer 3 milliyetçi partinin de (MHP, İYİ Parti ve HDP) yüzde 10’ar oyu var. Bu yüzde 95 ediyor. Türkiye’deki siyasi esneklik bir 5-6 puanlık bir alana sıkışmış kalıyor. Bizim araştırmalarımızda AK Parti en fazla yüzde 39.5-40’a düşmüştü, bugün oyu 44.5 diyelim. CHP de yüzde 26’ya çıkmıştı, yüzde 24’e düştü. Yani siyasi tabloda bugün 3 puan düştü, yarın 4 puan düştü olmuyor. Bu kocaman pandemi sürecinin hükümete olumlu yansıma payı yüzde 3.5- 4 civarında. Bizim enson Mart’ta yaptığımız araştırmada Cumhur İttifakı’nın yüzde 52.5 oyu vardı, şimdi yüzde 55 civarında.”  

“İktidar güç kaybetmeden küçük partiler karşılık bulamaz”

GENAR Başkanı Aktaş, AK Parti ile CHP arasında çok sıkı bir rekabet olduğuna dikkat çekerek, “Türk toplumu şuna bakar; AK Parti ne yaptı, CHP ne yaptı. İkincisi koronavirüs döneminde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, önemli derecede bir kriz yönetti. Burada halkın Sağlık Bakanlığı’nı desteklemesi yüzde 75, bakanın kendisini desteklemesi yüzde 80 civarında. CHP’lilerin yüzde 63’ü rakip parti olmasına rağmen bakanın icraatlerini beğeniyorlar. Şu an bu kargaşada millet dönüp yeni partilere bakmıyor. Bizim yaptığımız araştırmada DEVA ve Gelecek Partisi’nin oyları yüzde 0.5 civarındadır. Türkiye’de iktidar çözülmeden, gücünü kaybetmeden küçük partiler çok fazla karşılık bulamıyorlar diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“HDP, CHP’den açık ittifak istiyor”

İhsan Aktaş, HDP’nin CHP’den beklentilerini ise şu sözlerle ifade etti:

“HDP’liler CHP’lilere açık bir beyanda bulundular, dediler ki; bizim oy desteğimizi aldıktan sonra bize cüzzamlı muamelesi yapmayın. Yani bizimle açıktan ittifak yapacaksanız yeni bir seçimde gelin ittifak yapalım, ama oyumuzu alıp da bizden böyle cüzzamlı gibi kaçacaksanız bir masaya oturmayız. CHP Kürt oyları ile şehirleri kazandı fakat sanki onlar yokmuş gibi yok saydı. Bu da HDP’ye oy veren seçmeni ne kadar tatmin etti bilmiyorum. Sol ve muhafazakar Kürt seçmen sandığa gidip sağcı bir Ekrem İmamoğlu’nun CHP’ye belediye başkanı yaptılar. Bunun HDP’ye kazandırdığı nedir onu bilmiyorum. Veya çok daha enteresanı, CHP, HDP ile ittifak yapıyor ama Güneydoğu’da bir puan oy alamıyor. Demek ki Kürt halkının CHP’ye bir kredi açtığı da yoktur. Yani HDP açık ittifak istiyor, Kürtlerin cüzzamlı olarak görülmesini istemiyor.”

“İktidarı ekonomi belirler”

AK Parti’nin, CHP ve HDP’nin kemik bir seçmeni olduğunu anlatan Aktaş, “Ama seçimlerde iktidarı değiştiren ekonomidir. Ekonomi iyi gidiyorsa özellikle iktidar partisi daha çok oy alır, geriye düştüğü zaman da daha az oy alır. Türkiye’de iktidarın değişimi 10-20 puanlık değişimlerle olmuyor. 2 veya 3 puan biryerden diğer yere geçtiğinde iktidar değişebiliyor. Ancak koronavirüs sürecinden sonra şöyle bakılacak, Türkiye’de ekonomi ne kadar kötüye gitti, Yunanistan’da, Almanya’da ne kadar kötüye gitti. Zannedersem seçmen dünya ile birlikte değerlendirecek, bütün dünya iyiye gider Türkiye kötüye giderse faturayı hükümete kesebilir diye düşünüyorum” dedi.