Goran ile YNK arasında gerilim artıyor

Goran Hareketi,  Süleymaniye Valilik makamının kendilerinden alınabileceğine yönelik  yaptığı açıklamalardan dolayı YNK’yi uyardı.

Goran ile YNK arasında gerilim artıyor

Goran Hareketi,  Süleymaniye Valilik makamının kendilerinden alınabileceğine yönelik  yaptığı açıklamalardan dolayı YNK’yi uyardı.

Kürdista Yurtseverler Birliği’nin ( YNK )  yöneticilerinden Ferid Eseserd Süleymaniye Valiliği’nin Goran Hareketi’nden alınabileceğine dikkat çekmişti.Goran Hareketi Irak Parlamentosu grubu başkanı Dr.Xalib Mihamed bu açıklamalara atfen eğer aşiret kanunları ile bu mevkii ellerinden alınırsa, onlarında söyleyecek bir sözlerinin olabileceğini belirtti.

YNK’li Süleymaniye İl Meclisi Başkanı Azad Muhammed’in yaptığı bir açıklamada bir yıl öncesinden Süleymaniye Valilik makamının Goran Hareketi’nden alınması gerektiğine açıklamış, onu destekleyen açıklama bu kez YNK’li üst yöneticiden geldi. Ferid Eseserd’de Valilik makamının Goran Hareketi’nden alınabileceğine işaret etti.

YNK’nin yaptığı açıklamaya karşılık olarak Goran Harekti Irak Parlamentosu grup başkanı, aynı zamanda Goran Hareketi’nin eski Süleymaniye kent meclis üyesi Dr. Xalib Mihamed bu konuya dair Basnews’e yaptığı açıklamada, YNK’nin hükümet, parlamento ve Kent Meclisi yasalarına saygısı varsa, Süleymaniye kenti valilik makamını istememesi gerektiğini söyledi.

Dr.Xalib Mihamed konuşmasının devamında Valilik makamının el değiştirmesi konusunda yasal yöntemin açık olduğunu bununda 2/3 oranında il meclis üyelerinin kullandığı oy sonucuna göre valinin görevinden alınabileceğini, buna karşılık görevinden alınan kişinin buna itiraz davası  açma hakkının bulunduğunu belirtti.

Konuşmasının devamında eğer YNK bu kuralı göz ardı edip, istediği doğrultuda hareket ederse  kendilerinin de o zaman söyleyecek bir sözlerinin  olabileceğini söyledi.

Xalib Mihamed valilik makamının hangi hallerde görevden alınabileceğiyle ilgili kanun  maddesi bendine dikkat çekerek şunları söyledi. : “ Kendi menfaatleri doğrultusunda makam yetkisini kullanmak ve yolsuzluklara bulaşmak gibi durumlarda görevden alma tartışılır ve gereği yapılır. Bizim görevdeki arkadaşımız Heval Ebubekir ilgili maddenin bendinde belirtilen hususlar kapsamında olmadığı açık. Bu nedenle görevden alınamaz” dedi.