Hakan Fidan, Suriye İstihbarat Başkanı ile görüştü: Kürtlere karşı anlaştılar

Hakan Fidan, Suriye İstihbarat Başkanı ile görüştü: Kürtlere karşı anlaştılar

Türk Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük Moskova'da görüştü. Görüşmde iki tarafın Kürtlere karşı işbirliğinde anlaştığı iddia edildi.

Moskova’da gerçekleşen görüşmede Memlük, Türk tarafından Suriye’nin egemenliği, toprak ve halk olarak istiklali ve toprak birliğine tam bağlılığı ve Suriye topraklarından derhal ve tam olarak çekilmesini istedi.

Reuters’ın haberine göre görüşme Suriye’deki iç savaşın zıt kutuplarında yer alan Şam ve Ankara arasındaki ilk resmi boyuttaki temas oldu.

Suriye resmi devlet ajansı SANA’da yer alan habere göre de Suriye Türkiye’den; İdlib konusunda Soçi ittifakı gereğince, özellikle de bölgeyi teröristlerden ve silahlardan arındırarak, Halep-Lazkiye ve Halep–Hama yollarını açma bağlamında, yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunluluğuna işaret etti.

Öte yandan Fidan ve mevkidaşı Memlük’ün İdlib’deki ateşkesi ve Suriye’deki Kürt unsurlara karşı işbirliğini de görüştüğü iddia edildi.

Üst düzey Türk kaynağa göre görüşmede, “YPG’ye karşı iki ülkenin beraber çalışması” gündeme geldi. Toplantıya Rus yetkililer de katıldı.