HDP Eş Genel Başkanı Sancar'dan Soylu'ya: 'Cinayetler faili meçhul değil, failler apaçık belli'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dönemindeki cinayetlerin faillerinin belli olduğunu ve yargılanmadığını vurgulayarak "Çeteler, mafyalar, uyuşturucu kaçakçılığı, iktidarın bilgisi, kontrol ve dahli olmadan işleyemez" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar'dan Soylu'ya:  'Cinayetler faili meçhul değil, failler apaçık belli'

“Hakkari’de son 5 yılda 15 sivil öldürüldü”

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan Sancar’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Şemdinli'de ve Hakkari'nin diğer bölgelerinde sivilleri hedef alan saldırılar sonrası yapılan açıklamalara bakın. Kaçakçılık gerekçesinin arkasına sığınıyorlar, oysa katledilenler sınırda bile değil, şehrin merkezinde. Kaçakçılık, uyuşturucu, silah ticareti mi arıyorsunuz? Kürt halkının geçim derdi için getirdiği basit eşyalara bakmayın, Venezuela'ya bakın, Kolombiya'ya bakın, Kıbrıs'a bakın, Suriye'ye yolladığınız TIR'lara, gemiciklerinize, uçak filolarınıza bakın. Hakkari’de son 5 yılda 3’ü çocuk olmak üzere 15 sivil kolluk güçlerinin hedef gözeterek açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. 17 sivil yaralandı. Biz de halkımızın sahipsiz olmadığını, adalet mücadelesinin dimdik ayakta olduğunu ve halkımızla buluşmak için Hakkari’ye gittik."

“Kendi dönemlerindeki cinayetlerin failleri meçhul değil, apaçık belli”

“Doğrusu şu; kendi dönemindeki cinayetler faili meçhul değil. Failler apaçık belli. Ama bunlar yargılanmıyor, ama bunlardan yargı önünde hesap sorulmuyor, burada cinayetlerin failleri belli, akıbetleri belirsiz. Hak örgütlerinin raporlarına bakarsanız, işkencenin nasıl rutin ve polisiye bir işlem olduğunu görürsünüz. Van’da helikopterde yapılan işkence sonucu hayatını kaybeden Servet Turgut işkencenin en vahşisine maruz kaldı. Ve hayatı sona erdi, katledildi. Bunun faili de bellidir. Burada faili meçhul herhangi bir durum söz konusu değildir. Bu cinayetin de faili bellidir. Bu cinayetlerin, bu işkencelerin hepsinin failleri iktidar ve yargı tarafından korunmakta kollanmaktadır.”

“Uyuşturucu kaçakçılığı iktidarların kontrolü olmadan işleyemez”

“Türkiye'de çeteler mafya, uyuşturucu kaçakçılığı, iktidarların bilgisi, kontrolü olmadan işleyemez. Bunların kaynağı nedir? Niye buna ihtiyaç duyuluyor peki? Esas olarak bu kirli ağların ve ilişkilerin temeli Kürt sorunundaki çözümsüzlük politikası, inkar, imha ve savaş politikalarıdır. Bu politikalarla Kürt sorununa yaklaşan iktidar, bu politikaları finanse etmek için bütçenin açık ya da örtülü kaynaklarıyla yetinemiyorlar, başka kaynaklara ihtiyaç duyuyorlar. Hukuk dışına çıktıklarında, devletin nizami güçleriyle bu politikaları yürütmeyi istemiyorlar çünkü işlenmiş ve işlenecek suçlar çok büyük. Bunun sorumluluğundan kaçmak için mafyayı devreye sokuyorlar. Kürt sorununda çözümsüzlük politikası, savaş, imha ve inkâr anlayışı böylece çürütüyor ülkenin her tarafını."

“Çare, demokrasi ve barıştır”

"Çözüm de bellidir, en başta Kürt sorununda demokratik siyasette barışa giden yolu açmaktır. Çare, demokrasi ve barıştır. Burada anlaştığımızda, ahtapotun diğer kollarına kolayca uzanır ve etkisiz hale getiririz."