Heseke'de son durum: Cezaevinde rehin alınan 9 personel kurtarıldı!

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Haseke'nin Xiwêran Mahallesi'ndeki Sinaa cezaevinde ayaklanan IŞİD’lilerin rehin aldığı 9 personelin kurtarıldığını ayrıca Xiwêran ve Zihûr mahalleleri ile Habur Nehri çevresinde sürdürülen operasyonlarda 17 IŞİD’linin öldürüldüğünü duyurdu.

Heseke'de son durum: Cezaevinde rehin alınan 9 personel kurtarıldı!

DSG Basın Merkezi bugün yaptığı açıklamada, Haseke'de devam eden operasyonda güçlerinin rehin alınan 9 cezaevi personelini IŞİD’den kurtardığını ve güvenli yerlere naklettiğini bildirdi.

Haseke'nin Zihûr Mahallesi'ndeki operasyona dikkati çeken DSG, "Zihûr Mahallesi'nde güçlerimizin IŞİD’li teröristlere yönelik arama-tarama çalışmaları devam ediyor. Gizlendikleri sivillerin evlerinde mahsur kaldılar. 5 intihar eylemcisi öldürüldü” bilgisini paylaştı.

Açıklamada, Xiwêran bölgesinde de DSG ile IŞİD arasında çatışma çıktığı belirtilerek, “Xiwêran'ın doğusunda güçlerimizin düzenlediği baskın sonucunda çıkan çatışmada 2'si canlı bomba 9 çete üyesi öldürüldü” denildi.

Açıklamada Habur Nehri bölgesinde düzenlenen operasyonların da devam ettiği ve çatışmalarda 3 IŞİD’linin öldürüldüğü bildirildi.

DSG dün de 300 IŞİD’linin teslim olduğunu duyurmuştu.

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi tarafından da Haseke’deki IŞİD saldırısı hakkında açıklama yapıldı.

Uluslararası toplumdan daha fazla destek istenen açıklamada şöyle denildi:

''IŞİD’in 23 Mart 2019’da Baxoz’da askeri olarak yok edilmesinin ardından, IŞİD hücreleri, tutuklu üyeleri ve ailelerinin tehlikesi konusundan sıklıkla bahsettik. Fakat uluslararası toplum bu dosyayı göz ardı ediyor. Çok sayıda devlet bu dosyayı bizim bölgelerimizde sınırlamak istiyor. Bu yanlıştır ve IŞİD bütün (bölge) için tehlike oluşturuyor. Bu tutum DSG’nin Uluslararası Koalisyon koordinesiyle elde ettiği askeri kazanımların önüne engel çıkartıyor.

“Dünya bu saldırının arkasında olan Türk devletinden hesap sormalı”

IŞİD çetelerin tutuklu bulunduğu Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’ndeki Sinaa Cezaevi’ne dönük saldırı planlı bir saldırıdır ve amacı da büyüktür. Türk devletinin bununla doğrudan bağlantısı vardır. Belgelenmiş bilgilere göre Türk devleti bölgenin güvenliğini ve elde edilen kazanımları yok etmek için IŞİD’i yeniden canlandırmaya çalışıyor. IŞİD’in yok edilmesi için uluslararası iş birliğinin sürekli olması gerekir. Özellikle DSG ile. Hesekê’deki cezaevine dönük planlanan saldırıyı bölgeyi, Suriye ve bütün dünyayı terörden kahramansı bir şekilde koruyan direniş güçleri boşa çıkardı. Zafer elde edildi fakat sivillerin korunması ve bölgenin alt yapısı için askeri güçlerin dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyor, yaralılara acil şifa diliyoruz. Dünya bu saldırının arkasında olan Türk devletinden hesap sormalı. Aksi takdirde IŞİD herkesi hedef alarak yeniden kaosu yayacak.”