Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komisyonu: Seçim hazırlıkları devam ediyor

Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komisyonu'ndan (IHEC) bir yetkili, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) boykotuna rağmen Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerine yönelik hazırlıkların halen devam ettiğini söyledi.

Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komisyonu: Seçim hazırlıkları devam ediyor

KDP, bugün, Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi bileşenlerine ayırdığı 10 sandalyelik kotayı kaldırma kararının ardından, uzun süredir geciken 10 Haziran seçimlerine katılmayacağını açıklayarak seçimleri "yasadışı" ve "anayasaya aykırı" olarak nitelendirdi.

IHEC'in medya ekibi başkanı İmad Cemil, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, örgütün seçimleri, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin bu ayın başında ilan ettiği 10 Haziran'da yapmayı planladığını söyledi.

İmad Cemil, "Komisyonun Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin yapılmasına yönelik hazırlıkları planlandığı gibi devam ediyor" dedi ve kendilerinden resmi olarak oylamayı ertelemelerinin istenmediğini ekledi.

Kürdistan Bölgesi parlamento seçimleri Ekim 2022 için planlanmıştı ancak siyasi partiler arasında seçim yasası konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle bir sonraki yılın Kasım ayına ertelendi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin ertelenen seçimler nedeniyle Kürdistan Bölgesi parlamentosunun seçim tarihini ertelemesine karşı da karar vermesinin ardından, oylama bu kez IHEC gözetiminde 25 Şubat'a ertelendi.

KDP politbürosu ise bugün yaptığı açıklamada, federal mahkemenin geçen ay verdiği kararın, mahkemenin "Kürdistan Bölgesi'ne karşı son dört yılda verdiği anayasaya aykırı kararların devamı" olduğunu bildirdi. Politbüro bunu "anayasanın açık ve tehlikeli bir ihlali" ve "Irak'ı eski merkezi sisteme döndürme" girişimi olarak nitelendirdi.

Mahkemenin kararı nedeniyle çok sayıda Türkmen ve Hıristiyan parti de daha önce 10 Haziran seçimlerine katılamayacaklarını açıklamıştı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin şubat ayındaki kararı, Kürdistan Bölgesi'ni daha önceki seçimlerde benimsenen tek bölge seçim sistemi yerine Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Halepçe olmak üzere dört seçim bölgesine ayırıyor. Seçimlere federal mahkemenin kararı doğrultusunda girilirse  Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kalesi Süleymaniye en kalabalık bölge olması nedeniyle parlamentoda çoğunluğu kazanacağı öne sürülüyor.