Irak Başbakanı Kazımi' Şengal'i ziyaret etti

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, 2014’te IŞİD tarafından İşgal edilen Şengal'e ziyarette bulundu.

Irak Başbakanı Kazımi' Şengal'i ziyaret etti

Geniş güvenlik önlemleri altında askeri bir helikoptere Şengal'e inen Kazimi, burada askeri ve idari yetkililer tarafından karşılandı.

Kazimi'nin ziyareti bugün Türkiye'nin insansız hava aracıyla bir otomobile düzenlediği saldırının hemen ertesine denk geliyor.

Hedef alınan otomobilin Şengal Direniş Birlikleri’ne (YBŞ) ait olduğu ve saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı bildiriliyor. 

Söz konusu ziyaret bir Irak Başbakanı’nın Şengal'e yaptığı ilk ziyaret olarak dikkat çekiyor.

Koço köyünü ziyaret etti

IŞİD saldırılarından etkilenen Şengalliler de Kazımi’yi karşılama töreninde yer aldı. Kazımi, Ezidiler için sembolik önemde olan Koço köyüne de gitti. Burada bir okulu ve IŞİD saldırılarında hayatını kaybeden Ezidilerin mezarlarını ziyaret eden Kazimi, Şengal’in bir kriz bölgesi gibi kamuoyunda tanındığını ancak Şengal’in aynı zamanda bütün Irak’ı birleştirdiğini kaydetti.

Koço Köyü 2014'teki IŞİD saldırılarının en çok yoğunlaştığı merkez durumundaydı. Burada binlerce Ezizi katliamda hayatını kaybetti. Nobel Barış Ödülü alan Ezidi Küet kadını Nadiya Murad da Koço köyünden.

Kazımi, Irak hükümeti olarak IŞİD tarafından kaçırılan ailelerinin yanında olduklarını ve halen IŞİD'in elinde esir bulunan Ezidilerin kurtarılması için de girişimlerinin devam edeceğini kaydetti.

Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan Şengal anlaşmasına da değinen Kazımi, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin önünde birtakım engeller çıktığını ancak bu engellerin aşılacağını ve anlaşmanın uygulanacağını söyledi.

/Rudaw