Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan TSK operasyonlarına ilişkin açıklama

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan TSK operasyonlarına ilişkin açıklama

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyonlarının “Irak egemenliğinin ihlali ve ulusal güvenliğe tehdit olduğunu” vurgulayarak, “bu operasyonların tekrarlanmasının kabul edilemez olduğunu” belirtti.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, TSK’nın Kürdistan Bölgesi sınırları içinde devam eden askeri operasyonlarının “büyük bir endişeyle takip edilip değerlendirildiği” belirtildi.

Operasyonların “Irak'ın egemenliğinin ihlali ve ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit” polduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesinde, Irak sınırları içerisindeki askeri operasyonlarının durdurulması ve Irak federal hükümeti ile koordinasyonun sağlanması yönünde daha önce yapılan çağrılara rağmen koordinasyon olmaksızın tekrarlanması kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Ortak çıkarlar temelinde Türkiye ile olumlu ilişkilerin güçlendirilmesi ve güvenlik sorunlarının önceden ortak işbirliği ve koordinasyon yoluyla çözülmesi, olağanüstü güvenlik sorunlarının ele alınmasında tek taraflı güvenlik uygulamalarının kabul edilemez olduğunu ve Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyoruz” denildi.

Açıklamada: “Irak devletinin resmi kararı ve bütünlüklü dış politikası, Irak'ın topraklarını bir çatışma alanı ve başkalarının hesaplarını çözmek için bir arena haline getirilmeyi, egemenliğini ihlal etmeyi ve güvenliğini tehdit etmeyi reddetmesine dayanmaktadır. Irak, komşularından herhangi birine karşı saldırı ve tehditler için bir sıçrama tahtası olmayı reddediyor.”