Iraklı parlamenter yeni başbakan için şartları sundu

Iraklı parlamenter yeni başbakan için şartları sundu

Irak’ta 2 aydır süren krizi sonlandırmak için istifa etmeyi kabul ettiğini belirten Başbakan Adil Abdülmehdi’nin meclise sunduğu istifa dilekçesi dün onaylandı. Başbakanın istifasının onaylanmasının ardından açıklama yapan Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, Irak Anayasası 76. maddesi uyarınca yeni başbakanı seçmek için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e teklifte bulunacağını söyledi. Iraklı bir başka parlamenter ise yeni başbakan için şartlarını açıklayarak, "2003'ten beri herhangi bir hükumet veya parlamentoda yer almamış, göstericiler tarafından kabul gören bağımsız, vatansever biri başbakan olmalı" dedi.

Irak hükümetinin evsizler için 100 bin konut inşası, 150 bin işsize üç ay maaş gibi vaatleri öfkeli eylemcileri durdurmaya yetmedi. Yaklaşık 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan hükümet karşıtı protesto gösterileri Başbakan Adil Abdülmehdi’yi istifa etmeye zorlamıştı. Başbakan Abdülmehdi’nin meclise sunduğu istifa dilekçesi ise dün onaylandı.

Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, Irak Anayasası 76. maddesi uyarınca yeni başbakanı seçmek için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e teklifte bulunacağını belirtti.

Iraklı bir başka parlamenter ise yeni başbakan için şartlarını açıklayarak, "2003'ten beri herhangi bir hükumet veya parlamentoda yer almamış, göstericiler tarafından kabul gören bağımsız, vatansever biri başbakan olmalı" ifadesini kullandı.