Irak'tan Suriye sınırına asker takviyesi

Şarkul Awsat'ta yer alan bir habere göre, Iraklı bir emniyet yetkilisi, Irak güvenlik güçlerinin yaklaşık 6 ay önce başlayan ve Suriye sınırlarının (600 km’den fazla) güvenli hale getirilmesini hedefleyen planda sona geldiğini söyledi.

Irak'tan Suriye sınırına asker takviyesi

Şarkul Awsat'ta yer alan bir habere göre, Iraklı bir emniyet yetkilisi, Irak güvenlik güçlerinin yaklaşık 6 ay önce başlayan ve Suriye sınırlarının (600 km’den fazla) güvenli hale getirilmesini hedefleyen planda sona geldiğini söyledi.

İsminin verilmesini istemeyen yetkili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Irak’ın Suriye sınırlarının güvenli hale getirilmesine yönelik plan için bir süredir çalıştığını ancak süreç içerisinde planın bazı parçalarının gözden geçirilmesi ve tam olarak güvenli hale getirilmeyen bazı bölgelerin tamamlanması ihtiyacının patlak verdiğini belirtti.

Suriye sınırlarının güvenli hale getirilmesine yönelik planın yakın geçmişte iki yönlü sızma olaylarının azaltılması konusunda başarılı olduğunu ancak kamera gibi belirli eklemelere ihtiyacı olduğunu ifade eden yetkili, önceki planın kapsamlı olmadığını ve belirli bölgelerde daha fazla uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkili, “Planla birlikte Irak’ın Suriye sınırlarının yüzde 100’ünün güvenli hale getirilmesi hedefleniyor ancak şu an için sınırların yüzde 80’inin güvenli hale getirildiğini söyleyebiliriz” dedi.

Iraklı bir emniyet kaynağı dün yaptığı açıklamada “Irak, iki ülkenin sınırlarının güvenli hale getirilmesi konusunda Suriye ile birlikte çalışıyor” ifadelerini kullanarak “Sınırların Irak tarafı güvenli: Irak hükümeti bu sınırların, Suriye tarafında çatışma vs. olması durumunda da güvenli kalması için çalışıyor” dedi.

Sınıra asker takviyesi

Irak hükümeti, sınırların izlenmesi, muhtemel tehlikelerle mücadele edilmesi ve terör unsurlarının ülkeye sızmasının engellenmesi için Irak-Suriye sınırına asker gönderildiğini açıklamıştı. Güvenlik Uzmanı Fazıl Ebu Ragif bu konuya ilişkin olarak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda “Suriye ile olan sınırların güvenli hale getirilmesi konusunda yerel ve uluslararası olmak üzere birçok plan var” dedi. Açıklamalarını sürdüren Ebu Ragif “Yerel planlar Irak’ın sınırlardaki asker sayısını artırması, onlara gelişmiş silah ve cihaz temin edilmesi, Sünni Araplardan oluşan Haşd el-Aşair ile Haşdi Şabi’nin destek vermesi ve bu alanda önemli rol oynayan operasyonların yönetilmesini içeriyor” dedi.

Ebu Ragif, “Uluslararası planlar hakkında konuşursak DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon dronelar ile önemli bir görevi yerine getiriyor. Öte yandan Suriye ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) arasında belirli anlaşmalar yapıldı. El-Hol mülteci kampı boşaltıldıktan sonra Suriye terörist unsurlardan arındırılacak” dedi.

Irak Terörle Mücadele Birimi’nden yapılan açıklamada koalisyonun sağladığı istihbarat bilgilerine istinaden gerçekleştirilen operasyonda önde gelen 4 IŞİD komutanının öldürüldüğü ve örgüte ait 5 deponun imha edildiği belirtildi.

Diğer taraftan Irak ordusu el-Enbar çölünde üç ana koldan operasyon gerçekleştirdi. Piyadeler, Komando birlikleri ve Haşd el-Aşair birliklerinin katıldığı operasyonda IŞİD'in geride bıraktığı birçok cephane ele geçirilirken örgüt tarafından kullanılan depolar etkisiz hale getirildi: Operasyonla birlikte bölgede köylerin çoğu güvenli hale getirilirken bunlar arasında Um Debs, Um Cemel ve Um Med gibi köyler bulunuyor.