İran Dışişleri Sözcüsü: Bafıl Talabani'nin ziyaretinin güvenlik anlaşmasıyla bir ilgisi yok

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasını da içeren güvenlik anlaşması için Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verilen sürenin uzatılmayacağını, KYB Lideri Bafıl Talabani’nin ziyaretinin bu konuyla ilgisi olmadığını açıkladı.

İran Dışişleri Sözcüsü: Bafıl Talabani'nin ziyaretinin güvenlik anlaşmasıyla bir ilgisi yok

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Tahran’da düzenlediği haftalık basın brifinginde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani’nin ziyaretine ilişkin gelen soruya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılarak bir kampta toplanmasını da içeren Tahran-Bağdat arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının 19 Eylül’e kadar uygulanması için Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verilen sürenin uzatılmayacağını yineledi. 

Kenani “Irak hükümeti mevcut durumda bazı önemli adımlar atarak anlaşmaya bağlı kalacaklarını taahhüt etmiş oldu” dedi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin bu konuda kendilerine güvence verdiği sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bafıl Talabani’nin Tahran ziyaretinin de İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, ziyaretin “güvenlik anlaşması süresinin uzatılması” konusuyla hiç bir ilgisinin olmadığını belirtti.

Bafıl Talabani başkanlığında KYB’den üst düzey bir heyet bir dizi temaslarda bulunmak üzere dün Tahran’a gitmişti. Talabani ve beraberindeki heyet,  aralarında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ında bulunduğu bir dizi yetkili ile bir araya geldi.

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde,  iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzaladı.

Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor.

Anlaşmanın 19 Eylül’de uygulanmış olması gerekiyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani anlaşmanın uygulanmasına ilişkin İran medyasına verdiği bir röportajda  "Sorun çok karmaşık. Kürdistan Bölgesi'ndeki İran karşıtı Kürt partilerini silahsızlandırmayı başardık ama hepsini bir arada ve tek bir yerde toplanmaları için hareket ettiremedik. Anlaşmamızdaki tüm yükümlülüklerimizi İran'ın belirlediği süreye göre yerine getirmek için her türlü çabayı gösterdik” demişti.

Sudani "Birçok nedenden ötürü,  İran'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki silahlı gruplarla ilgili güvenlik endişelerini gidermeyi görevimiz olarak görüyoruz. Bugüne kadar bu meseleyle ilgili 200 milyon dolardan fazla harcadık ve İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınıra 3 binden fazla muhafız konuşlandırdık” ifadelerini kullanmıştı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci 4 Eylül’de Erbil’de İçişleri Bakanı Reber Ehmed ile, Süleymaniye’de KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile görüştü. Ziyarette İran ile Irak arasında imzalanan  sınır güvenliği anlaşması değerlendirildi. Bu görüşmenin ardından Talabani'nin tahran ziyareti güvenlik anlaşması süresinin uzatılması için yapılmış bir ziayret olarak değerlendirilmesine neden oldu. 

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada Eylül ayına kadar silahsızlandırılmamaları halinde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacaklarını söylemişti.

İran Rojhılatlı siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki ailelerinin kaldığı kamplarını ve parti merkezlerini füzeler, kamikaze İHA’lar ile hedef aldı. /Rudaw