İran yönetimi Kürt öğretmene 11 yıl hapis cezası verdi

İran yönetimi Rojhılat’ın Sine kentinde Kürtçe öğretmeni olarak görev yapan aynı zamanda Nojin Grubu üyesi olan Seywan İbrahimi’yi 11 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İran yönetimi Kürt öğretmene 11 yıl hapis cezası verdi

İran mahkemesinin, Seywan İbrahimi’ye "örgüt kurma" suçundan 10, "hükümet karşıtı propaganda" suçundan ise 1 yıl hapis cezası verdiği belirtildi.

Saywan İbrahimi, Instagram sayfasında cezanın kendisine "Nojin Grubundaki sorumluluğu ve faaliyetlerine yönelik, eşi Zara Muhammedi'nin direnişine destek vermesi, şehitlerin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşması ve Kürt televizyonları ile bağlantısı olması" nedeniyle verildiğini söyledi.

Kürtçe öğretmen Seywan İbrahimi daha öncede kamu güvenliğini bozduğu iddiasıyla 8 Ağustos 2023 tarihinde bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sayvan İbrahimi, 3 Ocak 2023 tarihinde eşi Zara Mohammadi'nin Sine mahkemesindeki davasını soruştururken tutuklanmış ve birkaç gün sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Nojin Grubu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada Saywan İbrahimi’nin grubun yönetim kurulu üyesi ve Kürtçe öğretmeni olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Nojin, Kürtçe dil hakları da dahil olmak üzere ulusal hakların tesisi konusunda faaliyet veriyor” denildi.

Geçtiğimiz yıl, Nojin Konseyi'nin yönetim kurulu üyeleri ve Kürtçe öğretmenleri olan Idris Minbari, Soma Poormohammadi, Sarva Poormohammadi, Waran Mohammadnejad, Azad Abbasi, Sarva Rahmanpour ve Omid Moshirpanaei, Sine kentinin güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı.

Sine kenti başta olmak üzere şehir ve köylerde Kürtçe dil kursları vermek için Nojin Grubu 2010 yılında kurulmuştu.