İran’dan ABD’nin Peşmerge’ye hava savunma sistemi vermesine ilk yorum

İran, Kürdistan Bölgesi'nden ABD Kongresinin hava savunma sistemine ilişkin açıklama istedi.

İran’dan ABD’nin Peşmerge’ye hava savunma sistemi vermesine ilk yorum

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır  Kenani bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında, ABD'nin Kürdistan Peşmerge güçlerine hava savunma sistemleri sağlayabileceğine ilişkin gelen soruya " Çok ilginç. Tahran, Irak merkezi hükümetinin sorumluluğuna odaklanıyor; Kürdistan Bölgesi Yönetimi  yetkilileri de bunu açıklamalı" şeklinde yanıt verdi.

Kenani, "Irak ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri, sınır güvenliği ve komşuluk ilişkileri politikasında sorumluluklarının ve çalışmalarının hassasiyetinin farkında olmalıdır" dedi.

 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsüne göre;  Tahran ABD'nin söyledikleri ve eylemlerine asla güvenmediğini çünkü, Washington’un bölge ülkelerini istikrarsızlaştırmayı ve komşular arasındaki ilişkileri bozmayı kendi çıkarına görüyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü, ABD Kongre Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi, Nebraska Kongre Üyesi Don Bacon tarafından Kürdistan Bölgesi'nin hava savunma sistemlerini komşu ülkelerin insansız hava aracı ve füze saldırılarına karşı korumak için hava savunma sistemlerini verilmesini öneren değişikliği kabul etti.

ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı bütçesinde Peşmerge Güçlerine hava savunma sistemleri sağlamasına ilişkin değişikliğin yapıldığı tasarıyı kabul etti. Tasarının Temsilciler Meclisi'nden sonra Senato'da oylanması planlanıyor.

Twitter üzerinden bir paylaşım yapan Bacon önerisinin amacının “Irak'taki Kürtlerin İran'ın devam eden füze ve drone saldırılarına karşı daha iyi hava savunmasına sahip olmalarına yardımcı olmak" olduğunu açıkladı.

/Rudaw