İran’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki saldırılarına ilişkin ABD ve BM’den açıklama

ABD ve BM İran'nın bu sabah Kürdistan Bölgesi'ndeki Doğu Kürdistan Partileri'nin karargahlarına yönelik gerçekleştirdiği füze saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

İran’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki saldırılarına ilişkin ABD ve BM’den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Samuel Werberg, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bugün Erbil ile Süleymaniye’deki füze saldırılarına dair açıklama yaptı.

Werberg, “ABD olarak bu saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski de Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “ABD olarak, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik drone ve füzeli saldırısını şiddetle kınıyoruz. İran’ı komşusu ve Irak halkına yönelk saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz. Irak hükümeti ile Kürdist Bölgesi liderleri ile birlikte olduğumuzu teyit eder, Irak’ın egemenliğine yönelik bu ihlalleri kınıyoruz” dedi.

BM’den Rojhilat partilerine yönelik hava saldırısına kınama

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) da İran saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada saldırıları kınadı.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bu sabah Kürdistan Bölgesi sınırlarında KDP-İ ve Komele karargahlarına yönelik düzenlenen saldırıları kınadı.

"Füze ve drone’larla düzenlenen saldırıları kınıyoruz" denilen açıklamada, Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Irak’ın sorun ve çelişkiler adına artık kullanılmaması gerekir ve ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Güvenlik sorunlarınn çözümü konusunda ilerleme kaydedilmesi için Irak ile İran arasında diyalog yolunun seçilmesi tek yoldur." ifadeleri yer aldı.

Bu sabah Erbil’in Koye ilçesindeki Kürdistan Demokrat Partisi-İran (KDP-İ) karargahı ile Süleymaniye Zirgwêz’de bulunan İran Kürdistan Emekçiler Partisi (Komele) karargahına saldırı düzenlendi.

Saldırıyı İran Devrim Muhafızları Ordusu üstlendi.

İnsansız hava araçları (İHA) ile füzelerin kullanıldığı saldırıda 1 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de yaralandı.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, bugün sabah saatlerinde Erbil’in Koye ilçesindeki İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ) karargahı ile Süleymaniye’nin Zirgwêz köyündeki İran Kürdistan Emekçiler Topluluğu’nun (Komele) karargahına füze ve kamikaze İHA’larla saldırı düzenledi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Dr. Saman Berzenci, saldırının ardından olay bölgesine ambulans ve sağlık ekiplerinin sevk edildiğini söyledi.

Bir Peşmerge’nin hayatını kaybettiği bilgisini veren Bakan Berzenci, “Şu ana kadar hastanelere 1 şehit ile 8 yaralı nakledildi” dedi.