IŞİD'in Sri Lanka saldırganlarının endişe verici özelliği

24 ve 25 Nisan’da Sri Lanka'da IŞİD tarafından düzenlenen kanlı bombalama eylemlerini gerçekleştiren bombacılarının bazılarının kimlikleri ortaya çıktı.

IŞİD'in Sri Lanka saldırganlarının endişe verici özelliği

24 ve 25 Nisan’da Sri Lanka'da IŞİD tarafından düzenlenen kanlı bombalama eylemlerini gerçekleştiren bombacılarının bazılarının kimlikleri ortaya çıktı.

IŞİD’in Amaq Haber Ajansı, saldırılardan sorumlu olduğunu belirttiği açıklamalarını takiben, iki açıklama daha yayınladı.

Düzenlenen saldırıda toplamda 1000 kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtilen açıklamada ayrıca patlamaları gerçekleştirenlerin birçoğunun takma adı da paylaşıldı ve saldırganların bir fotoğrafı yayınlandı.

Varlıklı ailelerin oğulları

CNN tarafından yayınlanan habere göre, bombacıların ikisi Colombo’nun önde gelen varlıklı ailelerin mensuplarıydı.

Kardeşler, İmsath Ahmed İbrahim ve İlham Ahmed İbrahim’in canlı bombacılardan ikisi olduğu belirtildi.

Babası Muhammed İbrahim’in “2006’dan beri Sri Lanka’nın en büyük baharat ihracatçısı” olarak nitelendirilen, Colombo merkezli Ishana Exports’un kurucusu olduğu açıklandı.

Kaynaklara göre, Muhammed İbrahim saldırıların ardından tutuklananlardan biri.

24 Nisan günü basın toplantısında Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardene, saldırıların sorumlularının üst orta sınıf ailelerden gelen, iyi eğitimli ve mali açıdan rahat olduklarını söyledi ve bu durumu “endişe verici bir faktördü” şeklinde nitelendirdi.

İngiliz Güvenlik güçleri başka bir saldırgan olan Abdul Latif Cemal Muhammed olarak tanımladı ve 2006’dan 2007’ye kadar İngiltere’nin güneydoğusunda yaşadığını söyledi.

Eyalet savunma bakanı Wijewardene, bombacılardan birinin İngiltere’de çalıştığını ve Sri Lanka’ya dönmeden önce Avustralya’da yüksek lisans öğrencisi olduğunu söyledi.

Sri Lanka Başkanının danışmanlarından Shiral Lakthilaka, Shangri-La Oteli’nde kendisini havaya uçuran kişinin Inshan Seelavan olarak belirlendiğini ve saldırıların “beyni” olduğunu söyledi.

CNN tarafından açıklanan bilgilere göre ise Zahran Haşim’in saldırılarda kilit bir figür olduğu belirtildi.

Sri Lanka Müslüman Konseyi başkan yardımcısı Hilmi Ahmed ve Colombo’nun Dewatagaha Camii başkanı Reyyaz Salley, Haşim hakkında yetkilileri uyardıklarını söyledi.

“Üç yıl önce onu ulusal istihbarata rapor ettik” dedi.

Sri Lanka Ulusal polis sözcüsü Ruwan Gunasekera, Ceza Soruşturma Dairesi’nin saldırganlarla bağlantılı 5 eve baskın düzenlediğini söyledi.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe CNN ile yaptığı röportajda, şüpheli bazı saldırganların ülkenin istihbarat servislerinin gözetimi altında olduğunu söyledi.

Wickremesinghe, şüpheli saldırganların saldırılardan önce gözaltına alınmasına yönelik “yeterli” kanıt bulunmadığını söyledi.

Sri Lanka Başkanı Maithripala Sirisena, ülkenin savunma bakanlarından Hemasiri Fernando ile Polis Genel Müfettişi Pujith Jayasundara’nın istifasını istedi.