Japon deprem uzmanı: ‘100 yıl geçti, deprem gelirse daha iyi olur’

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Hakkari'de büyük depremin üzerinden yaklaşık 100 yıl geçti. Bu süreçte deprem geliyorsa fikrimce daha iyi olur. Çünkü küçük olabilir. Ne kadar enerji biriktirirse daha kötü olabilir” ifadelerini kullandı.

Japon deprem uzmanı: ‘100 yıl geçti, deprem gelirse daha iyi olur’

Hakkari'de "Hakkari İlinin Depremselliği, Kentsel Dönüşüm ve Afet Yönetimi" konulu seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise Türkiye'de meydana gelen depremler hakkında bilgi vererek, bu depremlerin domino etkisi yarattığını ifade etti.

İzmir'de 4 yıl önce yaşanan depremde yıkılan binalarda kötü malzemenin kullanıldığını gördüklerini belirten Moriwaki, Ege'de küçük fay hatlarının çok olduğunu, bu yüzden sık sık depremlerin meydana gelebileceğini ama çok büyük bir deprem beklemediklerini aktardı.

Türkiye'nin her yerinin deprem açısından tehlikeli olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Moriwaki, "Türkiye de Japonya da deprem konusunda tehlikeli bölgede yer alıyor. Japonya'da her türlü afet olabiliyor. Depremin olduğu noktada tekrar depremler oluyor. Burada da deprem biz yaşıyorken olmayabilir ama sonraki nesilleri düşünmemiz lazım. Hakkari'yi çok beğendim. Buranın yapısı genellikle kaya. Sert zemin olduğu için çok sallantı olmuyor" diye konuştu.

“Türkiye, depremde can kaybının yüksek olması konusunda üçüncü sıraya yükseldi”

Dünyadaki büyük depremlerle Türkiye ve Japonya arasındaki depreme ilişkin önlemlerin farklılıklarına değinen Moriwaki, "Artık Japonya'ya gitmeyeceğim. Sonuna kadar Türkiye'de çalışacağım. Türkiye, depremde can kaybının yüksek olması konusunda üçüncü sıraya yükseldi. Bazı ülkelere göre çok fazla büyük deprem olmamasına rağmen can kaybı fazla. Binayı yumuşak zeminde yaparsak sonu felaket olur" dedi.

“Bu süreçte deprem geliyorsa fikrimce daha iyi olur”

Çocukların deprem konusunda bilinçlendirilmesinin ve yapılarda sismik izolatörlerin kullanılmasının önemine işaret eden Moriwaki, "Evlerde eşyaları uygun yere bırakıp sabitlemek çok önemli. Merdivenler yapılarda zayıf noktalar. Hayat üçgenine yönelmek lazım. Hakkari'de büyük depremin üzerinden yaklaşık 100 yıl geçti. Bu süreçte deprem geliyorsa fikrimce daha iyi olur. Çünkü küçük olabilir. Ne kadar enerji biriktirirse daha kötü olabilir. Anladığım kadarıyla kötü malzeme kullanılmış çok yapı var. Her an gelebilir düşüncesiyle herkesin hazırlıklı olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.