Kavala çağrısı yapan büyükelçiler Cumhuriyet Bayramı törenine çağrılmadı

Tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçileri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenine davet edilmedi.

Kavala çağrısı yapan büyükelçiler Cumhuriyet Bayramı törenine çağrılmadı

Aralarında ABD, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin büyükeçilerinin bulunduğu 10 elçi, Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etmiş ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 büyükelçinin Persona Non Grata (istenmeyen kişi) ilan edilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini kaydetmişti. 

Karşılıklı gerilimi tırmanmasını takiben büyükelçiler ülkelerin içişlerine karışmamayı taahhüt eden Viyana Anlaşmasına bağlılıklarını teyit etmiş ve bunun üzerine gerginlik düşmüştü. Ancak büyükelçilerin bugün tebrik törenine davet edilmemesi dikkat çekici oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için Ankara Anıtkabir’de düzenlenen resmi törenin ardından, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriklerini kabul etti.

Kavala için çağrı yapan ABD Büyükelçisi David M. Satterfield, Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Fransa Büyükelçisi Herve Magro, Kanada Büyükelçisi Jamal Khokhar, Hollanda Büyükelçisi Merjanne de Kwaasteniet, İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström, Norveç Büyükelçisi Erling Skjonsberg, Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton, Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki ve Danimarka Büyükelçisi Danny Annan ise törene davet edilmedi.

İddiaya göre bu ülkeler, hiçbir seviyede törende temsil edilmedi. Bazı haber sitelerinde büyükelçilerin törene “Cumhurbaşkanlığı’nın tavrı” doğrultusunda çağrılmadığı öne sürüldü.