KDP ile KYB’den ortak açıklama: Kerkük'te Kürt vali atanmalı

KDP politbüro yöneticilerinden oluşan bir heyet, Süleymaniye’de KYB yönetimi ile bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, “Her iki taraf da bu aşamada Kerkük vilayetindeki vatandaşların çıkarları için tüm bileşenlere hizmet edecek Kürt bir valinin atanması konusunda hemfikir oldu” denildi.

KDP ile KYB’den ortak açıklama: Kerkük'te Kürt vali atanmalı

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Yürütme Kurulu Sorumlusu Fazıl Mirani başkanlığında bir heyet, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile görüşmek üzere Süleymaniye’ye gitti.

KDP heyetinde parti sözcüsü Mahmud Muhammed’in yanı sıra Azad Berwari, Cefer Eminki ve Ali Hüseyin de yer aldı.

Heyeti, Süleymaniye’nin Dabaşan kasabasında  KYB Başkanı Bafıl Talabani, Kerkük Teşkilatı sorumlusu Aso Mamend, parti sözcüsü Sadi Ahmed Pire karşıladı.

Tarafların bugünkü toplantıda yerel seçimlerin ardından Kerkük ve Musul’da il meclislerinin oluşumu ve Kürdistan Parlamentosu seçimlerini ele alması bekleniyor.

Kerkük ve Musul’un yanı sıra Irak’ın diğer vilayetlerinde 18 Aralık’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından iki parti ilk kez üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi.

İl meclisi seçimlerinde KYB Kerkük’te 5, KDP ise 2 sandalye kazanmıştı. Musul’da ise KDP 4 ve KYB de 2 sandalye kazandı.

Toplantının ardından açıklama

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, bölgedeki siyasi ve ekonomik durum ile genel olarak federal hükümetle çözülmemiş konuların, özelde ise bütçe ve çalışanların maaşları ve il meclisi seçimlerinin değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, toplantının sonuçları şöyle sıralandı:

1. Her iki taraf da bu aşamada Kerkük vilayetindeki vatandaşların çıkarları için tüm bileşenlere, ilçe ve kasabalara hizmet edecek Kürt bir valinin atanması konusunda hemfikir oldu.

2- Her iki taraf da Kürdistan Bölgesi’nin bölgenin statüsünün ve kazanımlarının korunmasının KYB ve PDK başta olmak üzere tüm Kürt partilerinin görevi olduğu konusunda hemfikir kaldı.

3. Kürdistan Bölgesi’nin Irak federal hükümeti ile siyasi ve ekonomik sorunlarının çözülmesi için her iki tarafın en üst düzeyde ortak çalışmasına karar verildi.

 

Foto: Rûdaw