Kemal Kerkuki: 16 Ekim ihanetçileri ile aynı listede seçime girmeyeceğiz

KDP Kerkük Sorumlusu Kemal Kerkuki, il meclisi seçimlerine YNK hariç diğer tüm Kürt taraflarla tek liste ile girmek istediklerini söyledi.

Kemal Kerkuki: 16 Ekim ihanetçileri ile aynı listede seçime girmeyeceğiz
Foto: Rudaw

Kerkük’te bulunan Kürt partiler, 18 Aralık 2023'te gerçekleştirilecek olan İl Meclisi Seçimleri öncesinde Kürdistan Demokrat Partisi’nin ev sahipliğinde başkent Erbil’de bir toplantı gerçekleştirdi.  

Toplantının ardından basın mensuplarına konuşan KDP Kerkük-Germiyan Teşiklatı Sorumlusu Kemal Kerkuki, bölgenin durumunu ve seçim konusunu detaylıca değerlendirdiklerini söyledi.

Kerkuki, “Kerkük’ün işgal edildiği, üstten dayatılmış şoven bir vali tarafından yönetildiği ve bu nedenle seçimlere büyük bir özveri ile katılmamız gerektiği konusunda hemfikir olduk” dedi.

Taraflarla görüşmelerin devam edeceğini dile getiren Kerkuki, “Bugün Kerkük zor durumda, hizmetten yoksun, tüm sakinleri baskı altında. Bu yüzden Kürdistan halkının ve siyasi partilerin desteğiyle durumu düzeltip başımız dik dönüp Kürdistan bayrağını yeniden dalgalandıracağız” diye konuştu.

Kemal Kerkuki, seçimlere tüm Kürt partilerle birlikte tek liste ile girmeyi amaçladıklarını belirterek, “ Kerkük'ün işgal esilmesine sebep olanlar 16 Ekim hainleridir. Biz Kürdistan Demokrat Partisi Kerkük-Germiyan Teşkilatı olarak 16 Ekim hainleri hariç tüm partilerle tek liste ile seçime girmekten yanayız” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) dışındaki diğer partiler davet edilmişti.

Kemal Kerkuki, Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) temsilcilerinin bayram arifesi nedeniyle katılmadığını, her iki parti ile de bayramdan sonra bir araya geleceklerini söyledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçimlere katılacak siyasi parti ve ittifakların listeleri için Temmuz ayı boyunca süre verdi.

Irak’ta il meclisi seçimleri en son 2013 yılında yapılmıştı. Bir sonraki seçimlerin 2018'de yapılması kararlaştırıldı ancak değişik sebeplerle ertelendi.

Seçimler, Kerkük ve Musul da dahil Irak vilayetlerinde yapılacak ve Kürdistan Bölgesi vilayetleri hariç tutulacak.