Kerkük İl Meclisi’nde ilk toplantı Arap ve Türkmen üyeler katılmadığı için iptal edildi

Kerkük’te seçimlerden sonra ilk kez gerçekleştirilmesi planlanan İl Meclisi toplantısı, Türkmen ve Arap üyeler hazır bulunmadığı için iptal edildi.

Kerkük İl Meclisi’nde ilk toplantı Arap ve Türkmen üyeler katılmadığı için iptal edildi

Kerkük’te 18 Aralık’ta yapılan İl Meclisi seçimlerinin ardından Vali Vekili belirlenen yasal süreç gereği ilk toplantının  bugün yapılması için seçilen üyelere çağrıda bulunmuştu.

Ancak İl Meclisi’nde yapılması planlanan toplantı, Türkmen ve Arap temsilciler katılmadığı için gerçekleştirilemedi.

Ardından yedi Kürt ve bir Hristiyan üyeden oluşan grup, toplantının iptal edilmesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Grubu Başkanı Rebwar Taha, seçimlerin ardından Kerkük Vali Vekili’nin çağrısı üzerine bugün ilk toplantı için bir araya geldiklerini, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Süryani-Keldani temsilcilerinin tebliğe uyarak hazır bulunduğunu söyledi.

Arap ve Türkmen üyeler katılmadığı için toplantı için gerekli yasal çoğunluğun sağlanamadığını belirten Taha, “Biz Arap ve Türkmen kardeşlerimizin bu kararına saygı duyuyoruz. Kerkük ve Kerküklülerin geleceği için birlikte karşılıklı anlayış ve uyum içinde çalışmak istiyoruz” dedi.

“Uzlaşmaktan başka çaremiz yok”

KDP Grubu Başkanı Hasan Mecid de, “Birlikte oturum uzlaşmaktan başka bir çaremiz yok. Şehir bizden birlik, beraberlik ve kardeşlik bekliyor. Kerkük tüm bileşenlerindir ve umarım önümüzdeki oturumlarda bir sonuca ulaşırız” dedi.

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan KDP Grubu Başkanı Mecid, Türkmen ve Arap temsilcilerin neden hazır bulunmadığı sorusuna, “Bu soruyu kendilerine sorun. Biz Vali Vekilinin çağrısı üzerine yasal sorumluluğumuzu yerine getirdik. Dilerim önümüzdeki toplantıda bir araya geliriz, bundan başka çözüm yolu yok” dedi.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Türk ve Arap üyeler, toplantıdan önce taraflar arasında ortak bir uzlaşı sağlanmadığı için katılmadıklarını açıkladı.

YNK Grubu Başkanı Rebwar Taha da, “Bugünkü oturum olumlu bir adımdı, gerçek bir mesajdı. Kerkük halkı bizi bekliyor, ciddi adımlar atmalıyız. Bu irademizi ve hazır olduğumuzu herkese göstermenin ilk adımıydı. Sonuçta anlaşmak zorundayız, anlaşmaktan başka bir yolumu yok” diye konuştu. /Rudaw