Ortadoğu'da güç gösterisi başladı! İran, Rusya ve Çin ortak tatbikata hazırlanıyor

İran donanma komutanı Tuğamiral Şehram İrani, ülkenin kuzeyindeki Mencil'de bulunan bir deniz üssünde yaptığı konuşmada Rusya ve Çin'in yanı sıra çok sayıda ülkenin katılımıyla ortak bir askeri tatbikat gerçekleştireceklerini duyurdu.

Ortadoğu'da güç gösterisi başladı! İran, Rusya ve Çin ortak tatbikata hazırlanıyor

İran donanma komutanı Tuğamiral Şehram İrani, kuzeydeki Mencil'de bulunan bir deniz üssünde yaptığı konuşmada ortak tatbikatın 19 Mart tarihinden önce gerçekleşeceğini açıkladı. 19 Mart, ülke takvimine göre İran yılının bittiği tarih.

Geçen yılki tatbikat Hint Okyanusu'nun kuzeyinde gerçekleşmiş, İran, Rusya ve Çin donanmaları bölgede sahne almıştı.
 
Halihazırda Hint Okyanusu'nun kuzeyinden Süveyş Kanalı'na kadar olan bölgede, ABD ve müttefikleriyle Yemenli Husilerin çatışması var. Husiler yalnızca Kızıldeniz'de ilerleyen gemileri değil Umman Denizi'ndeki bazı gemileri de kamikaze drone'larla vurdu.
 
İran destekli grup, ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarına rağmen geri adım atmış değil. Hafta sonu gerçekleşen hava saldırılarında 40 Husi üyesinin öldüğü bildirildi.
 
Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı ve çevresinde onlarca savaş gemisi bulunuyor. ABD'nin başını çektiği Batılı ülkelerin yanı sıra Çin'e ait birden fazla savaş gemisinin Cibuti açıklarında olduğu biliniyor. Kızıldeniz'de İran'a ait bir savaş gemisi ve bir casus gemisi de var. Hint donanması da son haftalarda Husilerin saldırısına uğrayan bazı gemilere yardım etti.