Kerkük'te Irak ordusu Newroz Mahellesindeki Kürdlerin evlerine konuşlandı

Bir aydır Kerkük'ün Newroz semtindeki Kürd ailelere ait 5 evde konuşlanan Irak ordusu, 117 evin daha boşaltılmasını talep ediyor.

Kerkük'te Irak ordusu Newroz Mahellesindeki Kürdlerin evlerine konuşlandı
Foto: Rudaw

Irak ordusu, 2 Aralık 2023 günü Kerkük’te Newroz Mahallesi’ne baskın düzenleyerek Kürdlere ait 122 evin acilen boşaltılmasını istedi. 

Kerkük İl Meclisi, daha önce Baas rejimi döneminde Kürdlerin arazileri üzerine yapılan evlerde kalan ailelerin tazmin edilene kadar yerlerinde kalmaları yönünde karar çıkarmıştı.

Kararın gerekleri yerine getirilmeden Irak hükümetinin talimatı ile mahalleye giren askerler bazı evlere el koymuş, mahalle sakinleri ise bu duruma karşı çıkmıştı. Evlerinin boşaltılması istenen aileler çadır kurarak evleri için adalet nöbeti tutuyor.

Kerküklü Muhammed Mirawadeli'nin Newroz Mahallesi'ndeki evinde askeriyeye ait bir araç park edilmiş durumda. Ordu işgal ettiğinde evini tadilat dolayısıyla boşaltan Mirawdeli’ye askerler evine yaklaşmamasını söyledi.

Muhammed Mirawadeli, "Burası benim evim ve Irak ordusu bir aydır orada konuşlu. Henüz ayrılmadılar. Evimi tadilat için boşaltmıştım. Şu anda içinde tadilat malzemeleri ve ev eşyalarım var. Evime benim iznim olmadan girdiler" dedi.

Bir aydır grev yapan ve çadır kuran mahalledeki 172 aile, tüm baskı ve çabalara rağmen sorunları çözülemedi. Mahallede konuşlanan Irak ordusu geri çekilmedi.

Newroz Mahallesindeki grevcilerin temsilcisi Ferman Muhammed, “30 gündür bu çadır kurulu. Kerkük halkının desteğiyle Newroz mahallesi sakinleri gece gündüz burada kalıyor ve taleplerinde ısrar ediyorlar.Dolayısıyla  bir an önce ordu güçlerinin mahalleden çekilmesini ve mahalledeki durumun normalleştirilmesini, sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz" dedi. 

Newroz Mahallesinin yanı sıra Kerkük'ün Arefe Mahallesinde de Bakur (Northern Oil Company) Petrol Şirketi'nin 42 evi boşaltma kararına karşı halk toplanmaya başladı.

Petrol şirketinin şikayeti üzerine, Kerkük mahkemesi, evlerini 21 yıldır kullanmanın bedelini talep eden 41 kişi hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Arefe Mahallesi sakinlerinden Şamil Hemexerib mağduriyetini, “2003'ten bu yana tüm paramı bu evi yaşanabilir hale getirmek için harcadım.Biz buraya geldiğimizde evler inşaat halindeydi. Şimdi 21 yıl sonra bizi tahliye etmek istiyorlar, tutuklanıp ağır suç mahkemesine çıkarıldım. Neden davam suç mahkemesine gönderildi? Ne yaptım adam mı vurdum?”  sözleri ile dile getirdi.

Kerkük’te Irak hükümetinin Kürdlerin yoğunlukta yaşadığı Newroz, Arefe, Ronaki mahalleleri ile Topzawa nahiyesindeki evlerin boşaltılması kararı bulunuyor. /Rudaw