Koalisyon Sözcüsü:YPG’ye verilecek silahlar geri alınmayacak

Koalisyon Sözcüsü:YPG’ye verilecek silahlar geri alınmayacak

ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahların geri alınmayacağını söyledi.

Albay Dorrian, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da video konferans yoluyla gazetecilere IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın pazartesi günü Pentagon’u YPG’ye silah vermesi konusunda yetkilendirmesine değinen Dorrian, “Verilecek silahların bir kısmı zaten bölgede ve bir kısmının çok hızlı şekilde dağıtımına başlanmış bile olabilir. Dünkü karar yetkilendirme kararıydı. Bu, devam edecek bir çaba olacak” dedi.

Dorrian, gönderdikleri bir kısım silahların bir an önce dağıtımına başlanacağını ve daha sonra ABD’nin bölgeye yeni silahlar nakledeceğini kaydetti.

Silahların türleri ve modelleri konusunda detaya girmeyen Dorrian, küçük ölçekli silahların yanı sıra, IŞİD’in bomba yüklü zırhlı araçlarını imha edebilecek kapasitedeki silahların da verileceği bilgisini paylaştı.

Dorrian, silahlarla ilgili eğitimin önemli bir kısmının ABD askerleri tarafından bölgedeki ortaklara verildiğini ancak ileride çerçevesi belirlenecek bir eğitim programının da yapılabileceğini bildirdi.

Silahlar geri alınmayacak

Silahların ABD’nin YPG’ye verdiği görevler kapsamında çeşitli şekillerde kullanacağını ifade eden Dorrian, bu silahların geri alımının söz konusu olmayacağını söyledi.

Bir gazetecinin, “Bu silahları belirli görevler için veriyoruz dediniz, o zaman görev tamamlanınca bu silahlar geri mi toplanacak?” şeklindeki sorusu üzerine de Dorrian, şu yanıtı verdi:

“Hayır. Silahlar IŞİD ile savaşta kullanılmaya devam edilecek. IŞİD ortaklarımıza tedarik ettiğimiz bu silahların bedelini ödeyecek.”